Leestip van de dag – dinsdag 4 april 2017

Christenen in het Heilig Land
moeten bruggenbouwer zijn

De situatie in het Heilige Land is gespannen en complex, maar juist daardoor kunnen de Kerken bijdragen tot uitwisseling en broederlijke dialoog.

De katholieke Kerk en de christenen in het algemeen beleven een moeilijke periode in het Heilig Land en op vele heilige plaatsen overheerst de angst. Dat zegt de franciscaan Francesco Patton, die sinds vorig jaar aan het hoofd staat van de Custodie van het Heilig Land , die voor de katholieke Kerk verantwoordelijk is voor het beheer van de heilige plaatsen in Israël en elders in de regio.

De wortels van die heiligdommen, zoals de Geboortekerk in Nazareth of de Heilige Grafkerk in Jeruzalem, gaan terug tot de vroegste eeuwen van het christendom. Met de Custodie beheren wij meer dan 50 heiligdommen, 30 parochies en een 50-tal scholen met meer dan 10.000 leerlingen in Israël, Palestina, Jordanië, Syrië, Libanon, Cyprus en Egypte. Wij staan ter beschikking van zowel de plaatselijke christenen, als van pelgrims en katholieke migranten.

Pater Patton wijst op de grote hoeveelheid en onderlinge verscheidenheid van de christelijke Kerken in het Heilig Land. Hij beschouwt de bevordering van hun onderlinge relaties als een van de eerste en belangrijkste prioriteiten. Christenen vormen een kleine minderheid te midden van de joden en moslims die hier leven. Daardoor kunnen wij ook bruggenbouwer zijn tussen beide religies. De franciscaan bevestigt dat de situatie in de regio complex is. Maar dat moet volgens hem gezien worden als een verrijking en de Kerk moet zich geroepen weten om zich onophoudelijk voor de dialoog in te zetten.

Bron: KNA / Kerknet.be

Basiliek van het Heilige Graf – Jeruzalem