Leestip van de dag – donderdag 4 mei 2017

‘Onderscheiding der geesten’ – wat is dat eigenlijk ?

Onderscheiding der geesten is het stokpaardje van onze paus. Het Antwerpse bisdomblad ‘Relevant’ vroeg uitleg aan jezuïet Nikolaas Sintobin.

Paulus had het in zijn brieven al over de ‘onderscheiding der geesten’, maar het was Ignatius die ze uitwerkte in zijn boek Geestelijke Oefeningen.

De oefening bestaat erin een onderscheid te leren maken tussen twee geesten, licht jezuïet Nikolaas Sintobin toe. Tussen de goede geest die naar God leidt, en de boze geest. Ignatius noemt deze laatste ook de vijand van de menselijke natuur. Het is een latente kracht die de menselijke natuur op een subtiele manier probeert te kleineren en vernietigen, kortom: een verleider.

Steeds belangrijker

Sintobin wijst erop dat dit onderscheid in onze samenleving, waarin regels, kaders en structuren wegvallen, steeds belangrijker wordt. Misschien ook moeilijker.

God spreekt sowieso tot jou. Het is aan jou om
die stem in jouw leven op het spoor te komen.

Om dat verlangen te leren onderscheiden van alle andere verlangens die op het eerste gezicht misschien aantrekkelijker zijn, maar uiteindelijk niet leiden naar de volheid van leven.

Onvoorwaardelijke bereidheid

De basisvoorwaarde om te kunnen onderscheiden is de indifferentia. Het is de onvoorwaardelijke bereidheid en het verlangen om te luisteren naar wat de geest zegt, vanuit de overtuiging dat God met mij het beste voorheeft, legt Sintobin uit.

Onderscheiding is ook een zaak van bidden: Het gebed voedt het hart zodat het niet éénmalig, niet af en toe, maar doorlopend geënt wordt op het woord van God en de persoon van Jezus.

Onderscheiding is ten gronde
een biddende aangelegenheid.

Wie onderscheidend in het leven wil staan, gaat geen kalm en vlak bestaan tegemoet. Onderscheiden is een voortdurende strijd, een levenslang proces. Maar een strijd die de weg naar het volle geluk opent.

Nikolaas Sintobin geeft een uitgebreidere toelichting in onderstaand filmpje.

 

Bron: Kerknet.be