Leestip van de dag – donderdag 8 juni 2017

Vaders

De tijd vliegt en vóór men er erg in heeft, zijn de kinderen het huis uit, dus Luk Vanmaercke hoopt dat vaders het vaderschap enthousiast omarmen.

Als u in vakantiestemming wil komen, moet u het boek Reizen met dochters eens lezen, van Sam De Graeve. Hij beschrijft er onder meer in hoe hij al liftend naar Santiago de Compostela trok, met zijn toen vierjarige dochter. Het is een grappig relaas, vaak zeer herkenbaar voor wie zelf kleine kinderen heeft of had. Tegelijk is het een fijne en ongekunstelde ode aan het vaderschap.

Aanstaande moeders vinden in boekhandels rekken vol boeken
over het moederschap, terwijl vaders het doorgaans
met minder lectuur moeten stellen.

Zwangere vrouwen worden doorgaans negen maanden lang aangesproken op hun nakende moederschap, terwijl aanstaande vaders er soms voor spek en bonen bij zitten. En eens het kind op de wereld komt, heeft iedereen de mond vol van de unieke en bijzondere band tussen moeder en kind.

Uiteraard is die band buitengewoon. Er is echter geen enkele reden waarom vaders geen bijzondere band met hun kind zouden hebben. Almaar meer jonge vaders beseffen dat en gaan enthousiast op in hun vaderrol. Dat is zonder meer een goede evolutie. Het vaderschap is zowat het meest bijzondere dat een man overkomen kan.

Overweldigende overgave

Lees maar eens de getuigenissen in het Dossier over vaderschap dat we deze week brengen. Vier mannen getuigen er over hun vaderrol. Het zijn vier verschillende situaties, maar ze worden verbonden door een rode draad van liefde en toewijding. Het vaderschap gaf me zin in het leven, zegt François Daens. De verantwoordelijkheid en vooral de liefde voor de kinderen zijn mijn drijfveren om er het allerbeste van te maken, getuigt alleenstaande vader Eddy Leysen. Gertjan Bernaerts formuleert het nog krachtiger: De overgave die je voor je kind voelt, overweldigde me. Het is alles of niets, onvoorwaardelijk.

Onvoorwaardelijke liefde is inderdaad het basisrecept voor ouderschap. Dat durft in de praktijk al eens tegen te vallen, wanneer de baby nachtenlang huilt of wanneer een opstandige puber u het bloed onder de nagels vandaan haalt.

Wees dus als ouder mild en begripvol voor uzelf wanneer
de onvoorwaardelijke liefde het eens een dagje laat afweten.

De praktijk is altijd lastiger dan de theorie.

Betrokken en nabij

In onze getuigenissen valt vooral op hoe divers het vaderschap is geworden. Het beeld van de afwezige en strenge vader is verdwenen. Voor zover dat cliché ooit al beantwoordde aan de realiteit, maakte het plaats voor betrokken en nabije vaders. De manier waarop dat gebeurt, is echter verschillend van geval tot geval.

Specialisten Annemie Dillen en Hans Van Crombrugge waarschuwen er terecht voor om niet op zoek te gaan naar één vaderschapsmodel. We moeten ons hoeden voor ideaalbeelden, drukken ze ons op het hart. Het komt aan partners toe om samen in gelijkwaardigheid te overleggen over het invullen van de vader- en moederrol. Dat is een verstandig advies, omdat geen twee gezinnen hetzelfde zijn. Vaderschap kan dus geen eenheidsworst zijn.

Niettemin doen vaders er verstandig aan hun
vaderschap enthousiast te omarmen.

De tijd vliegt en vóór men er erg in heeft, zijn de kinderen het huis uit. Verhalen van vaders die betreuren dat ze het opgroeien van hun kinderen grotendeels hebben gemist, stemmen toch altijd wat droevig. Bovendien is het geen goed idee de last van het opvoeden en het huishouden al te exclusief op moeders schouders te leggen. Veel jonge vrouwen gaan gebukt onder de zware combinatie van een baan en de huishouding.

Mannen die thuis hun verantwoordelijkheid opnemen,
creëren voor hun vrouw een wereld van verschil.

Kerk & Leven wenst alle vaders zondag een fijne vaderdag. Of uw kinderen nog in de luiers lopen of zelf al kinderen hebben, laat het vaderschap vooral een vreugde voor het leven zijn.

Luc Vanmaercke

Bron: Kerk en Leven