Leestip van de dag – maandag 4 juli 2016

Paulus was als Martin Luther King9789048825929_240@2x
Karen Armstrong

In een nieuw boek belicht de Amerikaanse schrijfster van religieuze boeken de sociale kant van Paulus, als een vechter voor sociale gelijkheid.

Armstrong (71) was in de jaren 1960 zeven jaar lang non in de Engelse orde De gemeenschap van het Heilig Kind Jezus. Nadien ging ze Engelse letteren studeren en publiceerde ze een dozijn boeken over het christendom maar ook over de islam. Ze heeft zich altijd aangetrokken gevoeld door de figuur van Paulus, zegt ze in een uitgebreid interview voor de Nederlandse krant Trouw.

Ik voelde me steeds sterker verbonden met die moeilijke, briljante, kwetsbare man.

Ik zag de schreeuw om liefde in zijn werk. Zijn woede, zijn betrokkenheid. Ik zag de mens erin opdoemen.

Revolutionaire houding

Armstrong laat zien dat Paulus meer invloed op de verspreiding van het christendom heeft gehad dan enige andere historische figuur. Ze verklaart ook veel vanuit een revolutionaire houding van Paulus. Ze noemt hem de eerste christelijke schrijver die tot aan het eind van zijn leven heeft gevochten tegen sociale onrechtvaardigheid. Net zoals Jezus dat deed.

Als Jezus de handelaren met een zweep de tempel uit jaagt, is dat niet omdat hij de eredienst wil zuiveren. De tempel werd gebruikt om de gehate Romeinse belastingen in op te slaan.

Paulus zei: Laat jezelf niet vermorzelen door dat onrecht. Jullie zijn vrij! Laat jezelf geen juk opleggen! Hij deed wat later ook Martin Luther King deed.

Lees het volledige interview met Karen Armstrong op de website van Trouw.

Karen Armstrong, Paulus – onze liefste vijand.
Uitgeverij Hollands Diep, 2016, ISBN 9789043526845, 196 pagina’s, 19,99 euro.