Leestip van de dag – vrijdag 29 juni 2018

Patriarch Sako: christenen kunnen hun moslimbroeders helpen

Patriarch Louis Sako spreekt zijn ontgoocheling uit over het Westen dat alleen belangstelling lijkt te hebben voor zijn eigen economische belangen.

Mgr. Louis Sako, de Chaldeeuwse patriarch van Babylon en aartsbisschop van Bagdad, zegt in een interview naar aanleiding van zijn aanstaande kardinaalscreatie dat hij zich nooit kon inbeelden dat zulke verschrikkelijke dingen mogelijk waren in zijn vaderland Irak. Hij laat zich kritisch uit over zowel de politieke islam als over de islamofobie. Christenen moeten de islam op weg zetten naar meer openheid en naar een nieuwe en realistische lezing, waarbij deze teksten in hun historische en culturele context worden geplaatst.

Patriarch Louis Sako is 70. Samen met kardinaal Béchara Boutros Raï, de maronitische patriarch van Antiochië, is hij de belangrijkste katholieke kerkleider van het Midden-Oosten. Bovendien staat hij aan het hoofd van een christelijke gemeenschap in een land dat het sterkst door de terreur van Islamitische Staat (IS) werd getroffen. Wat de bevolking heeft meegemaakt, tart alle verbeelding. Ik hield het nooit voor mogelijk dat dergelijke verschrikkelijke dingen konden gebeuren. Patriarch Sako spreekt zijn ontgoocheling uit over het cynisme van het Westen, dat slechts oog heeft voor zijn eigen economische belangen, maar geen vin verroert als een heel volk uit het land van zijn voorouders wordt verdreven.

Christenen moeten in dezelfde boot blijven
als de rest van het land om veilig
aan te komen op de bestemming.
Patriarch Louis Sako

De patriarch is blij dat Mosul werd heroverd. Maar hij stelt tegelijk vast dat vele christenen nog steeds te bang zijn om terug te keren. Op vele plaatsen heerst nog steeds fanatisme. Hij zegt te hopen dat hij door zijn kardinaalstitel allicht meer gewicht in de schaal kan leggen. Ik blijf geloven in de kracht van dialoog. Maar niet de dialoog in chique salons. Ik geloof in een oprechte dialoog, die christenen in Irak aanmoedigt om in hun land te blijven.

Patriarch Sako brengt ook hulde aan Al-Azhar en andere mosliminstellingen en geleerden voor hun bijdrage tot de vernieuwing van de islam. Die vernieuwing is volgens hem ook het beste wapen in de strijd tegen de islamofobie. De Iraakse ervaring heeft ons veel geleerd. De Kerk moet gevoelig blijven voor belangrijke politieke kwesties, maar zij moet oppassen niet gepolitiseerd te worden. Ik geloof in een Kerk zoals die van paus Franciscus: een arme, eenvoudige Kerk van de periferie die dient.

Bron: La Croix / Asianews / Kerknet.be