Leestip van de dag – woensdag 19 april 2017

Steven Vanackere over ‘Genereus leven’ in Tertio

In zijn column in Tertio van woensdag 19 april blikt Steven Vanackere terug op Pasen als het feest bij uitstek van de generositeit.

Na de vastenperiode biedt Pasen een uitgelezen kans om na te gaan of we wel echt genereus in het leven staan, schrijft Steven Vanackere. Pasen is immers bij uitstek het feest van de generositeit. Dat blijkt in elk onderdeel van dat wonderlijke verhaal van zelfgave. Alleen wordt edelmoedigheid zonder wederkerigheid in het moderne rationalisme van voor wat, hoort wat met een scheef oog bekeken.

Maar zonder generositeit wordt onze wereld schraal, vindt Steven Vanackere. Wie zich te veel bekommert over de wederkerigheid die onze mooie geste moet uitlokken, vergiftigt de rijke bron van het genereuze leven. Vrijgevigheid is erg slecht in rekenen. Desnoods laat ze zich bedotten. Ze schrijft zo goed als nooit iets voor. Net daarom doet ze zoveel deugd.

Generositeit is gelukkig makend. Voor gever en ontvanger.

En voor wie er al aan had gedacht een gift over te maken aan het consortium 12-12, maar dat om een andere (rationele) reden nog niet heeft gedaan, heeft Steven Vanackere nog een gouden tip: Laat u vandaag misschien toch maar eens van uw genereuze kant zien. Zalig Pasen!