Leestip van de dag – woensdag 26 april 2017

Bosnische geestelijken stellen gebaar van verzoening

Bosnische religieuze leiders hebben maandag de slachtoffers van het etnisch-religieus geweld herdacht.

Vooraanstaande Bosnische Servisch-orthodoxe, islamitische, joodse en katholieke geestelijken hebben maandag een symbolisch gebaar gesteld met een bezoek aan enkele plaatsen waar tijdens WO II en de etnische burgeroorlog van 1992-95 in Bosnië-Herzegowina slachtpartijen en wreedheden hebben plaats gevonden. Het gebaar van verzoening kwam er op initiatief van de Interreligieuze Raad van Bosnië.

De Servisch-orthodoxe bisschop Vladika Grigorije werd vergezeld door de kardinaal Vinko Puljic, adjunct-grootmoefti Husejin Smajic, Boris Kozemjakin van de Joodse Gemeenschap en de Bosnische minister van Mensenrechten en Vluchtelingen, Semiha Borovac. Op het programma stonden bezoeken aan Sarajevo, Krizancevo Selo, Kruščica en de kliffen van Koricani. Samen werd er gebeden voor de zielen van de slachtoffers.

Meest aangrijpend was het bezoek aan de kliffen van Koricani, waar 150 Bosnische en Kroatische burgers werden geëxecuteerd en hun lichamen in het ravijn werden geworpen. Kruščica was een dorp waar het Kroatische Ustachabewind tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp had opgezet, waar vele joden maar ook talrijke Servische burgers de dood vonden.

Minister Semiha Borovac betreurde dat de religieuze gevoelens tijdens het jarenlange conflict vaak voor politiek gewin werden gemanipuleerd. Wij hebben nood aan een meer inclusieve aanpak voor de verzoening tussen de volkeren.

Bron: Balkaninsight.com / Kerknet.be