Leestip van de dag – zaterdag 17 juni 2017

Geestelijke leiders roepen op tot interreligieuze vriendschap

De meest prominente leiders van de wereldreligies, onder meer paus Franciscus, hebben woensdag gezamenlijk een oproep tot eenheid gelanceerd.

In hun oproep (zie filmpje onderaan) vragen de geestelijke leiders hun medegelovigen vrienden te maken onder mensen met een ander geloof.  Persoonlijk contact is een belangrijk middel in de strijd tegen de wijdverbreide misvattingen over aanhangers van een ander geloof, tegen vooroordelen en tegen wantrouwen.

Dat brengen veertien religieuze leiders onder wie paus Franciscus, patriarch Bartholomeos van Constantinopel, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, grootmoefti van Egypte Shawki Allam, opperrabbijn Jonathan Sacks, ayatollah Sayyid Fadhel al-Milani en de dalai lama naar voren. De video met deze boodschap is uitgebracht met ondertiteling in zestien talen, waaronder Nederlands.

Het is in zijn soort de eerste gezamenlijke oproep van religieuze wereldleiders. Ze doen dat met een boodschap van elk drie minuten. Ze hopen sociale en politieke spanningen te verminderen en persoonlijk contact te bevorderen. Veel gelovigen denken dat mensen met een ander geloof heel negatief over hen zijn, maar dat is over het algemeen helemaal niet het geval. Maar het is deze misvatting die veel ellende veroorzaakt volgens de initiatiefnemers.

Negativisme doorbreken

Een van de initiatiefnemers is de Nederlander Mark Woerde van reclamebureau Havas Lemz. Het idee achter de actie is het wegnemen van negatieve vooroordelen die gelovigen over elkaar hebben. Dat negativisme wilden wij doorbreken door de leiders van de bekendste geloofsgemeenschappen een voorbeeld te laten stellen, aldus de organisatie, Elijah Interfaith Institute, dat begrip tussen religies onderling bevordert.

Bron: KRO.nl / Kerknet.be