Leestip van de dag – zaterdag 29 april 2017

Paus herstelt de banden met de moslimwereld

Met zijn bezoek aan de Al Azharuniversiteit in Caïro trekt paus Franciscus de kaart van de interreligieuze dialoog.

Met de ontmoeting van paus Franciscus en sjeik Ahmed Mohammed al-Tayyeb van Al Azhar in deze belangrijke soennitische onderwijsinstelling komt een einde aan de onderbreking van de dialoog tussen het Vaticaan en Al Azhar. De gesprekken werden destijds stopgezet na de toespraak van paus Benedictus XVI in Regensburg in 2006. Al Azhar reageerde verongelijkt omdat het mee verantwoordelijk werd gesteld voor de achterstelling en het geweld tegen de christenen in Egypte. Dit bezoek betekent een nieuwe fase in de dialoog met Al Azhar, een instelling waarvan de invloed en het gezag zich bij een groot deel van de moslimgemeenschap tot ver buiten Egypte uitstrekt.

De Duitse islamkenner Felix Körner benadrukt de sterke inspanningen van sjeik Ahmed Mohammed al-Tayyeb als hoofd van de Al Azharuniversiteit en -moskee. Al-Tayyeb heeft zich de voorbije jaren sterk ingespannen voor de bevordering van het gezag van de instelling en de islam. Felix Körner: Paus Franciscus wil bruggen bouwen met de moslimwereld en de sjeik en zijn instelling is een belangrijke en essentiële pijler. Körner erkent dat het gezag van de sjeik binnen de moslimwereld beperkter is als dat van de paus wereldwijd. Ook kwalitatief is de opleiding aan de universiteit vooral op theologisch vlak nog voor verbetering vatbaar. Maar de instelling is bekend en geniet groot gezag. Zij beschikt over een indrukwekkend onderwijsnetwerk. Alleen al in Caïro zijn er 40 faculteiten. Het hele land telt een ontelbaar aantal onderwijsinstellingen met een band met Al Azhar.

Beide religieuze leiders geven met hun ontmoeting van gisteren en de internationale vredesconferentie in Caïro met specialisten uit de hele wereld het signaal dat godsdienst niet mag worden misbruikt ter rechtvaardiging van geweld. Godsdiensten moeten juist een impuls geven aan de vrede. Het is onvoorspelbaar wanneer het conflict in het Heilige land of het Midden-Oosten eindigt, maar de bijdrage en de impuls van de belangrijkste godsdiensten en hun leiders kunnen bijdragen tot een herschikking van de kaarten en een pad van dialoog, samenwerking en betere verstandhouding. Paus Franciscus maakt alleszins duidelijk dat hij wil bijdragen tot de verzoening in het Midden-Oosten.

Lees ook: Paus veroordeelt geweld in naam van God: klik hier.

Bron: KNA / Katholisch.de / I.Media / Kerknet.be