Leestip van de dag – zondag 14 januari 2018

Migranten en vluchtelingen onthalen,
beschermen en integreren

N.a.v. de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling (14 januari 2018) houdt paus Franciscus een warm pleidooi voor de integratie van vluchtelingen.

Voor paus Franciscus is het zonneklaar dat het trieste lot van veel migranten en vluchtelingen een teken van de tijd is. Dat schrijft hij in zijn boodschap voor de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling (14 januari 2018), die ondertussen al aan de 104de editie toe is. Elke migrant die aan onze deur klopt, is een kans om Christus te ontmoeten. Hij identificeert zich altijd en overal met elke migrant, of die nu verwelkomd dan wel uitgesloten wordt. Het is een grote verantwoordelijkheid die de Kerk met alle gelovigen en mensen van goede wil wil delen en dragen.

Centraal in de boodschap staan 4 werkwoorden die gebaseerd zijn op de principes van de kerkelijke leer: verwelkomen, beschermen, bevorderen en integreren.

  1. Verwelkomen betekent allereerst: meer mogelijkheden creëren opdat migranten en vluchtelingen veilig en legaal het land van bestemming binnenkomen. Dat vraagt een concreet engagement om de toekenning en de modaliteiten voor humanitaire visa en visa voor gezinsherenigingen uit te breiden en te vereenvoudigen. Tegelijk hoopt de paus dat meer landen programma’s uitwerken voor gezamenlijke privé- en gemeenschapssponsoring en humanitaire corridors openen voor de meest kwetsbare vluchtelingen.
  2. Het tweede werkwoord – beschermen – slaat op een hele reeks acties in die betrekking hebben op het verdedigen van de rechten en de waardigheid van de migranten en vluchtelingen, ongeacht hun migratiestatuut. Wanneer migranten, asielzoekers en vluchtelingen erkend en daadwerkelijk gevaloriseerd worden, vormen hun competenties en vaardigheden een werkelijk menselijk kapitaal voor het gastland, schrijft de paus.
  3. Bevorderen betekent essentieel dat alle migranten en vluchtelingen, en ook de gemeenschappen die hen onthalen, de kans krijgen om zich volledig en in alle dimensies als persoon te realiseren naar het beeld dat de Schepper met de mens gewild heeft. Dat betekent o.m. dat mensen van buitenlandse komaf in hun nieuwe land de garantie krijgen hun godsdienst te belijden, toegang krijgen tot onderwijs en vorming, de kans krijgen om te werken en dat gezinshereniging gestimuleerd wordt.
  4. Het laatste werkwoord integreren verwijst naar de kansen tot interculturele verrijking die de aanwezigheid van migranten en vluchtelingen biedt. Integratie is geen assimilatie die de eigen culturele identiteit doet vergeten of opheft. Het contact met de andere biedt de gelegenheid het ‘geheim’ van de andere te ontdekken en zich te openen voor hem of haar. Integratie betekent de andere beter leren kennen. Dat is een proces van lange adem.

Aan het slot van zijn boodschap herinnert de paus aan de VN-top in New York van 19 september 2016. De de lidstaten hebben zich toen ertoe verbonden om nog voor het einde van 2018 twee globale akkoorden (Global Compacts) op te stellen en te bekrachtigen: het ene gewijd aan de vluchtelingen en het andere aan de migranten. Hij nodigt alle gelovigen en mensen van goede wil uit al het mogelijke te doen om deze boodschap te delen met alle politieke en sociale leiders en actoren die in deze materie betrokken zijn of die bereid zijn mee te werken aan de demarche om die twee globale akkoorden (Global Compacts) goed te keuren.

Bron: Kerknet.be