Leestip van de dag – zondag 28 mei 2017

Maak niets kapot wat je zelf niet kunt maken

Bot, botter, botst! Het lijkt het motto van veel beroemde en gewone mensen in onze tijd. Een pleidooi voor een meer behoedzame omgang met elkaar.

De laatste tijd denk ik regelmatig terug aan een zinnetje dat ik als actieve moeder met de regelmaat van een klok tot mijn kinderen richtte:

Je mag niets kapot maken
wat je niet zelf kunt maken.

Meestal ging het dan over een bouwsel van blokken van broer of zus, over een huisgemaakt kunstwerk op papier of over voorwerpen in het publieke domein. Soms ook over kleine kriebelbeestjes of bloemetjes langs de weg.

Ik geef toe dat ik zelf bijna dagelijks tegen mijn eigen regel zondig. Spinnen, mieren en slakken zitten zonder uitzondering volmaakt in elkaar, maar als ze mijn terrein binnendringen, kunnen ze op weinig genade rekenen. Al schaam ik nog altijd wel een beetje als ik zie wat mijn voetzolen hebben aangericht.

Maar de regel heeft een
veel breder toepassingsveld.

Hoe precair is bijvoorbeeld iemands reputatie? Hoe broos is een goede sfeer niet in een gezelschap?  Of zelfs een relatie tussen twee mensen? Misschien geldt ook hier dat je niets mag kapotmaken wat je niet zelf kunt maken. Het kan ons tegenhouden om te roddelen. Om plompverloren bot te zijn. Om met het eigen gelijk voor ogen onderweg veel moois plat te walsen.

Behoedzaamheid is een mooie deugd. Niet meteen onze stekels opzetten, maar eerst even uitgebreid snuffelen aan elkaar. Niet altijd meteen lik op stuk geven, maar geduld oefenen voor eigen en andermans onvolkomenheden. Het kan vermoedelijk heel wat problemen voorkomen.

Jezus zei het al:
Zalig de zachtmoedigen.

Bron: Kerknet.be / Kolet Janssen