Leestip van de dag – zondag 4 december 2016

Bisschopsleuze Lode Aerts: ceremonieel_wapen_website_internet%202
Oneindig kostbaar in Gods ogen

Op het wapenschild van de nieuwe bisschop van Brugge verwijzen een gouden ring, een zilveren parel en een bron naar de leuze: Kostbaar in zijn ogen.

Mgr. Lode Aerts, die vandaag tot bisschop van Brugge wordt gewijd, kiest als bisschopsleuze voor een verwijzing naar Jesaja 43, 4, in het Latijn pretiosus in oculis suis, wat betekent: kostbaar in Zijn ogen.

De leuze kostbaar in Zijn ogen verwoordt de kern van het evangelie. We zijn oneindig kostbaar in Gods ogen, benadrukt bisschop Lode Aerts: Iedereen, gelovig of niet-gelovig, voorbeeldig of niet-voorbeeldig, iedereen is in de ogen van God kostbaar. Het komt uit Jesaja, een passage over een volk in ballingschap. Een beetje vergelijkbaar met de situatie vandaag. Een crisistijd, er heerst angst en onzekerheid. En ze zijn ook met niet zo veel meer. En net dan zegt God, zo verhaalt de profeet, dat ze kostbaar zijn in Zijn ogen.

Een woord van vertrouwen in tijden van verwarring.
Mgr. Lode Aerts

De bisschopsring symboliseert het verbond tussen God en mens en is eveneens een symbool van kostbaarheid.

Ring van Arnoldus

Op twee manier wordt het kostbare in het wapen uitgebeeld. Allereerst is er het verhaal achter de ring. Dat verwijst naar bisschop Arnoldus van Metz (maar datzelfde verhaal werd ook overgenomen in de traditie over Arnoldus van Tiegem, stichter van Sint-Pietersabdij van Oudenburg). Bisschop Arnoldus gooide zijn ring in de rivier en hij wou hem pas terug wanneer zijn zonden vergeven waren. Arnoldus vond zijn ring nadien terug in de buik van een vis die hem aan tafel werd voorgezet. Dat was een teken dat God zijn zonden vergeven had.

Volgens de bekende naamkundige Frans Debrabandere is de familienaam Aerts een samengetrokken vorm van Arnoud. In de middeleeuwen werden Arnoud en Arnold voortdurend met elkaar verward.

Het schild bevat nog een onderlaagje met een knipoog naar de abdij Notre-Dame d’Orval, die bisschop Lode Aerts nauw aan het hart ligt. Op het schild van deze abdij springt een vis met een ring in de mond uit het water.

Parel en bron

Op het niveau van de kostbaarheid is er ook de parel die verwijst naar een parabel van een koopman die heel zijn bezit verkoopt om een kostbare parel te bekomen (Mattheus 13,45).

In meerdere publicaties schrijft Lode Aerts over de bron. Zo titelt hij een boek bij aanvang van het Jaar van het Geloof (2012) Drinken aan de bron. De smaak van het christelijk geloof. In de heraldiek wordt een bron weergegeven door een rond schijfje met witte en blauwe golfjes.

Als achtergrondskleur voor het schild is gekozen voor rood. Hiermee komen de drie kleuren van de stad Brugge – wit, rood en blauw – samen in het wapen van mgr. Lode Aerts aan bod. De parel kreeg zijn natuurlijke kleur, de ring is van goud.

Historicus Luc Duerloo, professor aan de Universiteit Antwerpen, bedacht het concept van het schild. Heraldicus Marc Van de Cruys verzorgde de tekening.

Bron: Kerknet.be

Herbekijk het portret dat Kerknet maakte van Mgr. Lode Aerts.