Leestip van de dag – zondag 9 april 2017

“Een christen is altijd vrolijk”

“Glimlach, een christen is altijd vrolijk.” Deze uitspraak toegeschreven aan paus Franciscus bleef Marinus van den Berg maar door het hoofd spoken. Zeker, als christenen mogen we ons verheugden over de blijde boodschap die ons is aangezegd. Maar opgewektheid kan ook werken als een mokerslag, als een verhulde manier van afwijzing van pijn, lijden, of gemis. We moeten het ‘blijde’ van het evangelie in de eerste plaats verstaan als een goede boodschap voor mensen in verdrukking. “Soms troost een kruisweg die het lijden serieus benoemt meer dan een vrolijke paasviering.”

Door Marinus van den Berg

Er is een zinnetje dat steeds maar weer door mijn hoofd spookt. Ik kreeg er zelfs in een droom ruzie mee. Ik wil het een gedachtenverbod opleggen, maar dat lukt me niet. Dat lukt me misschien als ik dat zinnetje eerst eens goed aankijk en me afvraag waarom het zo in mij spookt. Het lijkt namelijk een heel mooi vriendelijk en aardig zinnetje, maar ik voel een adder onder het gras. Dat is extra lastig omdat het een zinnetje zou zijn van paus Franciscus die de meest inspirerende leider van 2016 was. Overigens is er ook venijnig verzet tegen deze man van barmhartigheid.

Lees verder …