Leestips dag na dag

28 januari 2017

De knop omdraaien

Migratie blijft een gevoelig onderwerp. Zowel autochtone als nieuwe Belgen blijven te vaak steken in een uitzichtloze visie, vindt Luk Vanmaercke in Kerk & Leven van deze week.

Lees verder …


27 januari 2017

‘Samen het evangelie van verzoening verkondigen’

Paus Franciscus bestempelt de gezamenlijke herdenking van het begin van de Reformatie als een belangrijke vrucht van de oecumenische beweging.

Lees verder …


26 januari 2017

Welke plaats gunnen we mensen met een mentale handicap ?

Kinderpsychiater Marie-Jeanne Langenaken haalt in Knack het voorbeeld van Lode Aerts en zijn zus Lut aan om op te komen voor mensen met een beperking.

Lees verder …


25 januari 2017

Bewaak je heilige aandacht

Gisteren nog een fragment van de hand van Fraciscus van Sales over het kijken met de ogen van de Heer. We gaan nog even door. Vorige jaar bracht Kerknet.be tien tips onder de aandacht vanuit het boekje ‘Het devote leven’ (van de hand van Franciscus van Sales); raadgevingen van toen die ons nu nog kunnen helpen bij het bewaken van onze heilige aandacht, zoals de Nederlandse schrijfster Francien van de Beek het omschrijft: aandacht voor het onnoembare, het eeuwige, voor God.

Lees verder …


24 januari 2017

Kijken met de ogen van de Heer

Vandaag, op 24 januari, gedenken en vieren we de heilige Franciscus van Sales. De man heeft vele notities nagelaten gericht voor de gewone man/vrouw in de straat tot groei van hun geestelijk leven. Hieronder een mooi fragment waarin hij oproept naar de ander te kijken met de ogen van de Heer.

Lees verder …


23 januari 2017

‘Respect betekent dat je je openstelt voor de andere en gevoeligheden respecteert’

‘Etnomarketing’ van Rachid Lamrabat is meer dan een gids doorheen de multiculturele marketingwereld. Het is bovenal een pleidooi voor meer menselijkheid, ook in de verkoop.

Lees verder …


22 januari 2017

In de Heer vind ik vreugdezang

Kom, laat ons zingen …

Luister hier …


21 januari 2017

Waarom de islam nood heeft aan Jaar van Barmhartigheid

De professor en islamdeskundige Mouhanad Khorchide roept de islam op een Jaar van de Barmhartigheid uit te roepen.

Lees verder …


20 januari 2017

Het gebed brengt ons tot hoop

In zijn zevende catechese over de hoop tijdens de audiëntie van woensdag 18 januari 2017 sprak paus Franciscus over de ongewone profeet Jona.

Lees verder …


19 januari 2017

De kathedraal blijft van iedereen

Politieke partijen mogen campagne voeren zoveel ze willen, maar religieuze symbolen horen daar niet in thuis, stel Luk Vanmaercke (Kerk & Leven) in dit standpunt.

Lees  verder …


18 januari 2017

Goed en kwaad

Er was eens een oude indiaan die zijn kleinzoon wilde binnenleiden in het leven …

Lees verder …


17 januari 2017

Amerikaanse kerken bereiden kerkasiel voor

Verschillende kerken in VS bereiden acties voor om een agressieve en onmenselijke terugkeerpolitiek voor vluchtelingen het hoofd te bieden.

Lees verder …


16 januari 2017

Gebedsweek voor eenheid: Christus dwingt ons tot verzoening

De jaarlijkse Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen eind januari 2017 staat in het teken van de viering van 500 jaar Reformatie.

Lees verder …


15 januari 2017

Gezocht: jongeren met hart en karakter

De paus schrijft in een brief aan de jongeren dat hij hen nodig heeft om te bouwen aan een betere en meer rechtvaardige wereld.

Lees verder …


14 januari 2017

Dat de Heer altijd aan ons denkt, is onze hoop

In zijn 6de catechese over de christelijke hoop in de audiëntie van woensdag 11 januari had paus Franciscus het over de valse hoop van afgoden.

Lees verder …


13 januari 2017

Zuster Helen Prejean protesteert tegen de doodstraf

De bekende Amerikaanse zuster en antidoodstrafactiviste Hellen Prejean roept de VS opnieuw op tot de afschaffing van de doodstraf.

Lees verder …


12  januari 2017

Samen op weg

Een oproep vanuit Taizé

In 2017 biedt de 500ste verjaardag van de Reformatie een kans om aan eenheid te werken die verder gaat dan wederzijdse hartelijkheid.

Lees verder …


11 januari 2017

Waarom eenheid onder christenen gewoon moet

Paus Franciscus vraagt ons gebed voor de eenheid onder de christenen, want die is dringend nodig, zegt hij.

Bekijk de maandelijkse video.

Lees verder …


10 januari 2017

Paus Franciscus: Europa moet nieuw humanisme uitdragen

Tijdens een toespraak schetste de paus het beeld van vrede en veiligheid in een wereld, die gebukt gaat onder de angst voor terreur.

Lees verder …


9 januari 2017

‘In jou vind Ik vreugde’

Doop van Christus

Vandaag, waar we de Doop van Jezus gedenken en vieren, een beeldpresentatie over die doop. Oorspronkelijk voor kinderen, maar net zo goed voor volwassenen. Eenvoudig, mooi en to the point.

Lees verder …


8 januari 2017

Kostbare geschenken

Niet het mooiste, maar het lelijkste in ons leven mag een geschenk zijn aan het kerstkind. Een overweging bij een ongewoon driekoningenschilderij.

Lees verder …


7 januari 2017

Stop alstublieft met klagen

Van de hand van Gijs Van den Broeck (leerkracht godsdienst)

De eindejaarslijstjes lijken ons allemaal van één ding te willen overtuigen: het gaat verschrikkelijk slecht met de wereld. Zelfs al zou het inderdaad zo slecht gaan als wordt beweerd, dan nog heeft het geen zin om bij de pakken neer te zitten en te klagen, integendeel.

Lees verder …


6 januari 2017

Tranen als zaden van hoop

In zijn catechese tijdens de eerste woensdagse audiëntie van het nieuwe jaar sprak paus Franciscus over Rachel die weende om haar dode zoon Benjamin.

Lees verder …


5 januari 2017

De innerlijke weg naar een echte ommekeer

In zijn standpunt in de eerste Tertio van 2017 pleit hoofdredacteur Geert De Kerpel voor het streven naar vrede en geweldloosheid in het eigen hart.

Lees verder …


4 januari 2017

Boek-tip: ‘Zaden van contemplatie’

Auteur: Thomas Merton

Thomas Merton vond zijn weg naar contemplatie, na een lange zoektocht. Al vroeg wees geworden, liet hij zich inspireren door de intellectuele, literaire en geestelijke rijkdom van de cultuur en het leven in Europa en de Verenigde Staten. Zoekend naar meer diepgang kreeg zijn leven vastere vorm in een traditionele religieuze context, uiteindelijk in de trappistenabdij Gethsemani in Kentucky. Daar ontplooide zich zijn talent als vertolker en gids van de eigen traditie, als pionier van de dialoog met de grote wereldreligies en als kritisch beschouwer van politiek en wereld. Een zoektocht naar goddelijke diepte in menselijke vrijheid die zo voor velen vruchtbaar werd.

Lees verder …


3 januari 2017

‘Wat ons drijft is de liefde van Christus’

Het maandelijkse Woord van leven is een zin uit de bijbel met een uitleg die wil helpen om de woorden in concreet leven om te zetten. De tekst wordt in 90 talen door de Focolarebeweging uitgegeven en bereikt wereldwijd miljoenen mensen.

Lees verder …


2 januari 2017

Geweldloosheid, een nieuw thema in vredesboodschap van de paus

Paus Franciscus roept in zijn boodschap voor Wereldvrededag alle mensen van goede wil uit alle religies en levensovertuigingen op tot geweldloosheid.

Lees verder …


1 januari 2017

Kardinaal De Kesel onder de indruk van Taizé-ontmoeting in Riga

Samen met meer dan 10.000 jongeren uit heel Europa – o.m. een 30-tal Vlamingen – neemt ook kardinaal De Kesel deel aan de Taizé-ontmoeting in Riga.

Lees verder …