Leestip van de dag – dinsdag 14 juni 2016

Paus vraagt krachtenbundeling tegen honger in de wereld

Paus Franciscus hield een krachtige toespraak tot samenwerking tijdens het eerste bezoek van een paus aan het VN-Wereldvoedselprogramma in Rome.

Paus Franciscus heeft gisteren tijdens het eerste bezoek van een paus aan het hoofdkwartier van het Wereldvoedselprogramma (WFP) opgeroepen tot een wereldwijde krachtenbundeling voor de bestrijding van de honger.

Het Wereldvoedselprogramma moet niet alleen in noodsituaties helpen, maar moet ook ontwikkelingsprogramma’s op lange termijn realiseren.

Wij mogen het gebrek aan voedsel nooit als vanzelfsprekend feit of als het blinde noodlot ervaren, sprak paus Franciscus. Hij noemde het onaanvaardbaar dat er ook in de 21ste eeuw nog mensen onder honger gebukt gaan. Dat is het gevolg van egoïsme en de onjuiste toewijzing van middelen.

Westerse onverschilligheid

Paus Franciscus verweet het rijke Westen ongevoeligheid voor tragedies elders in de wereld. Hij veroordeelde de verspilling van voedsel in een consumptiemaatschappij die gewoon is geraakt aan overvloed en het dagelijkse weggooien van voedsel. Tegelijk haalde hij uit naar de financiële middelen die worden geïnvesteerd in de aankoop van wapens en veroordeelde de verspreiding van die wapens, waardoor nog meer mensen tot honger worden veroordeeld.

Krachtenbundeling en samenwerking in strijd tegen de honger
Paus Franciscus riep op tot een wereldwijde krachtenbundeling voor de bestrijding van de honger. Daarbij moet ook gestreefd worden naar het overwinnen van de bureaucratische en politieke hinderpalen.

Bron: Kathpress.at / Kerknet.be

pope_bolivia_1