Leestip van de dag – woensdag 15 november 2017

Paus geeft wijze raad aan wetgevers en politici

Paus Franciscus waarschuwt voor egolatrie in een videoboodschap aan een conferentie over de postsynodale exhortatie Amoris laetitia

Paus Franciscus heeft in een videoboodschap aan een conferentie over de postsynodale exhortatie Amoris laetitia gewaarschuwd dat de hedendaagse wereld het primaatschap van het geweten, waarvoor wij steeds respect moeten hebben, dreigt te verwarren met de exclusieve autonomie van het individu, in het bijzonder met betrekking tot de relaties die het leven zin geven.

Volgens Franciscus loopt onze cultuur het gevaar in de aanbidding en verheerlijking van het individu te vervallen. Daarbij dreigt alles, inclusief de eigen gevoelens, op het altaar van de aanbidding van het ego opgeofferd te worden. Dit perspectief is niet onschuldig omdat het ervoor zorgt dat wij voortdurend naar onszelf in de spiegel kijken. Daardoor kunnen wij onze blik niet langer op anderen en de wereld richten. De verspreiding van deze houding heeft ernstige gevolgen voor onze gevoelens en onze banden in het leven. Dit tast de ziel aan en dreigt de geest en het hart met valse illusies te verblinden.

Bron: Radio Vaticana / Kerknet.be