25 jaar na overlijden krijgt Henri Nouwen eigen magazine

De Nederlandse priester Henri Nouwen was in ons taalgebied en in het Engels een van de meest succesvolle schrijvers van spirituele boeken.

Henri Nouwen (1932-1996) was priester van het aartsbisdom Utrecht. Na zijn wijding en studies psychologie en theologie kreeg hij een lesopdracht aan de Amerikaanse universiteiten Notre Dame, Yale en Harvard. In 1986 ging hij samenwonen met mensen met een geestelijke handicap in het moederhuis van de Ark-beweging in het Franse Trosly en later in de Daybreak Communiteit in Toronto.

Hij stierf op 21 september 1996 in Hilversum, binnenkort dus 25 jaar geleden. Adveniat geeft bij die gelegenheid een eenmalig magazine uit, dat in grote letters Henri. titelt. De ondertitel schetst de inhoud: Zijn leven. Zijn werk. Zijn boodschap.

Het magazine opent met een lang interview met Henri’s broer Laurent Nouwen, die diens nalatenschap beheert. Hoofdredacteur Leo Fijen trekt naar Nijkerk en pent er verhalen neer van mensen die hem persoonlijk hebben gekend. Ook een voormalig verantwoordelijke van De Ark haalt herinneringen op. Studenten van het eerste uur getuigen over Nouwens lessen over bidden en theologen schetsen zijn relevantie als spiritueel schrijver. Verder is er een artikel over Henri’s grote inspirator Thomas Merton. De stem van Nouwen zelf klinkt door in talrijke citaten en langere fragmenten.

Het magazine Henri. is uitgegeven door Adveniat en kost 9,95 euro. In België wordt het magazine verdeeld door Halewijn.