50 jaar geleden omgekomen, maar hij lééft: Edouard Froidure

In een park vol spelende kinderen gaan we op zoek naar sporen van de Ieperse priester Edouard Froidure. Noem hem gerust de Belgische Abbé Pierre.

De naam zegt je misschien niet veel meer. Maar Spullenhulp des te meer. En dat is nog maar één van de vele werken die Edouard Froidure bezielde, de man die koning Boudewijn ooit incognito door de Marollen loodste om te praten met de bewoners. Diep ontroerd spoorde de jonge koning zijn regering aan om in actie te schieten. De sloppenwijk maakte plaats voor sociale huisvesting.

Dit jaar gedenkt de Federatie Froidure de 50ste verjaardag van die tragische 10 september 1971, waarop de priester fataal aangereden werd niet ver van het Parmentierpark, het kloppend hart van zijn werking. Terwijl koning Filip vandaag een van de opvangcentra bezocht, ging Kerknet op zoek naar sporen van Froidure in het Parmentierpark. En we stelden vast: de Brusselse priester, afkomstig uit Ieper, lééft.

Een kind liefhebben en opvangen kost minder dan een gevangenis bouwen. Edouard Froidure

Edouard Froidure (1899-1971)

Federatie Froidure vandaag

Secretaris-generaal Johan Christiaens: Abbé Froidure kon geen onrecht zien zonder het de oorlog te verklaren. Niet alleen met woorden, maar ook met daden. Hij was zo charismatisch dat alle deuren voor hem open gingen, tot in de hoogste kringen.

Zijn nalatenschap is springlevend, maar de werking is volledig afhankelijk van giften. Ontdek en steun de Federatie Froidure

Bron: Kerknet.be

Edouard Froidure