52ste Internationale Eucharistisch Congres van start in Boedapest

Afgelopen zaterdag nodigen de Hongaarse bisdommen 5.000 kansarme gezinnen, ouderen en alleenstaanden uit voor een maaltijd.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is op zondag 5 september 2021 het 52ste Internationale Eucharistisch Congres (IEC) van start gegaan. Het congres wil voor de deelnemers ter plaatse en de duizenden mensen die het evenement online volgen de kennis en aanbidding van de eucharistie verdiepen en het getuigenis van katholieken van de liefde van God voor de wereld bevorderen. Hoogtepunt is de komst van paus Franciscus, die zondag 12 september de slotviering zal opdragen. Die slotviering wordt ook bijgewoond door premier Viktor Orbán die weliswaar calvinist is, maar wiens echtgenote katholiek is.

Gastsprekers de komende dagen zijn onder meer de kardinalen João Tempesta (aartsbisschop van São Sebastião do Rio de Janeiro, Brazilië), Gérald Lacroix (aartsbisschop van Québec, Canada), Dominik Duka (aartsbisschop van Praag, Tsjechië), Louis Raphaël I Sako (Chaldeeuwse aartsbisschop van Bagdad, Irak) Charles Maung Bo (aartsbisschop van Yangon, Myanmar) en John Onaiyekan (aartsbisschop van Abuja, Nigeria). Een bijzondere eregast is oecumenisch patriarch Bartholomeüs, als patriarch van Constantinopel de belangrijkste orthodoxe kerkleider.

De congresbijeenkomsten vinden plaats in het Congrescentrum van Boedapest. Onder de geloofsgetuigenissen ook dat van de Hongaarse president János Áder. Andere blikvangers zijn nog een zigeunerconcert met een orkest van een 100-tal leden en een optreden van het koor van het patriarchaat van Moskou. Op zaterdag 11 september is er ook nog een eucharistische fakkeltocht onder leiding van kardinaal Péter Erdö, de aartsbisschop van Boedapest, door de straten van de Hongaarse hoofdstad.

Volg het 52ste Internationale Eucharistisch Congres gratis online

Bron: I.Media / Kathpress.at / Vaticannews.va / Kerknet.be

De Hongaarse bisdommen nodigden 5.000 behoeftige gezinnen uit © IEC