7.000 kinderen ontmoeten paus Franciscus

De paus nam ruimschoots de tijd voor vragen en antwoorden van de kinderen.

Paus Franciscus had maandag in de late namiddag een ontmoeting met 7.000 kinderen van 7 tot 12 jaar uit de hele wereld. De ontmoeting verliep in een feestelijke sfeer. Ook paus Franciscus, die maandagmorgen nog een afspraak moest inkorten omwille van een verkoudheid, was alert en opgewekt. Hij sprak met de kinderen en jongeren honderduit over actuele problemen zoals oorlog en ecologie. De ontmoeting was een initiatief van het Dicasterie voor Cultuur en Onderwijs en had als thema ‘Laten we leren van kinderen’.

Paus Franciscus had een lange toespraak voorbereid. Maar hij vertelde de jongeren dat hij die aanzienlijk had ingekort, ‘om niet saai te zijn’. Daarna nam hij een half uur de tijd voor vragen en antwoorden van kinderen uit 84 landen, waaronder ook Syrië, Vietnam, Palestina, Peru, Italië, de Democratische Republiek Congo, de Filippijnen, Haïti en zelfs Australië. Er waren ook momenten van stilte en vooral voor kinderen die ‘omkwamen in oorlogen’, ook in alle ‘verborgen oorlogen’. Hij voegde er nog aan toe: ‘Er bestaat geen methode om vrede te leren sluiten. Dat wordt gedaan met het hart en een uitgestrekte hand.’ 

Franciscus gaf de jongeren regelmatig concrete aanbevelingen, bijvoorbeeld om geen voedsel te verspillen of om geen plastic in zee of in rivieren te werpen. Hij herhaalde ook het advies dat hij als kind kreeg, waarbij hij de aanbeveling gaf om ‘een glas water te drinken voordat je reageert als je boos bent’. Hij erkende overigens dat ook hij al eens kwaad kan worden. ‘Maar ik bijt nooit!’, voegde hij er lachend aan toe. 

Op het einde van de ontmoeting trok hij nog kriskras langs de groepjes die verspreid waren in de zaal en deelde handtekeningen uit op T-shirts en petten.

Bron: I.Media / AFP / Kerknet.be