Leestip van de dag – dinsdag 2 okt 2018

‘Dieu’ — afscheid van Charles Aznavour

Aznavour is gisteren op 94-jarige leeftijd overleden. Als zoon van Armeense vluchtelingen bleef hij zich inzetten voor het geboorteland van zijn ouders.

Charles Aznavour was het pseudoniem van Chahnour Varinag Aznavourian. Hij werd in 1924 geboren in Parijs, als zoon van Armeense vluchtelingen die aan de Armeense genocide waren ontsnapt.

Nadat hij was ontdekt door Edith Piaf, groeide hij uit tot een van de succesvolste Franse chansonniers aller tijden. Hij schreef meer dan duizend liedjes in 8 verschillende talen.

Aznavour groeide op te midden van de Joodse gemeenschap in Le Marais. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij verschillende keren gearresteerd – zijn familie hielp Joden onderduiken. Vorig jaar werd hij daarvoor in Israël nog onderscheiden. Hij bleef ook verknocht aan het geboorteland van zijn ouders. Na de zware aardbeving in Armenië in 1988 stichtte hij de hulporganisatie. ‘Aznavour voor Armenië’. Later werd hem ook het Armeens staatsburgerschap toegekend.

Als geen ander voelde Aznavour het lot van vluchtelingen, vroeger en nu. Vier jaar geleden zei hij in een interview bezorgd te zijn over het lot van de christenen in Syrië en Irak. Hij riep Franse gezinnen toen op om christelijke vluchtelingen op te nemen.

Luister hieronder naar zijn prachtige lied ‘Dieu’.

Dieu

Dieu je ne suis qu’un homme
Dieu aie pitié de moi
Si c’est ta volonté
Je suis résigné à porter ma croix

Dieu si tu m’abandonnes
Qui te remplacera?
Non cherche au tour de moi personne
de mourir à tes bras

Dieu si tu me condamnes
Dieu qu’il en soit ainsi
Si je n’ai plus l’amour
À quoi bon les jours? (mes jours ?)
Qu’importe ma vie?

Tu as pris mon âme
Va, ne me laisse rien
Va jette aussi mon coeur au flammes
Je n’en ai plus besoin
Mon Dieu…

Bron bovenstaande tekst: Kerknet.be