Leestip van de dag – donderdag 24 jan 2019

Gelukkig af en toe ongelukkig

Er is niets mis met af en toe ongelukkig te zijn.

“Ongelukkig zijn zouden we meer moeten omarmen als een integraal onderdeel van een gelukkig leven. Er is niets mis met geregeld ongelukkig zijn. Mensen die voort­durend gelukkig zijn, die zijn pas verontrustend. Goed ongelukkig kunnen zijn is een noodzakelijke voorwaarde voor een goed en gelukkig leven. Het is net een teken van mentale gezondheid, en misschien zelfs ook van intelligentie. Want zoals Hemingway ooit zei: ‘Happiness in intelligent people is the rarest thing I know.’”

Woorden van Alicja Gescinska in De Standaard, uit een artikel waar zij het verschil beschrijft tussen een depressie (een werkelijk psychisch lijden) en een gevoel van ongelukkig zijn. Dit laatste toelaten, het erkennen, het zelfs omarmen, is belangrijk. Sociale media willen ons dikwijls het tegenovergestelde doen geloven. Alles moet leuk zijn, en vooral: iedereen moet ons leuk vinden, en zo zal ik mij profileren. Kleinmenselijk.

Anderzijds is het menselijk, denk ik dan, dat het normaal is dat mensen hun ongelukkig-zijn niet te koop gooien, en dit ook niet zomaar te grabbelen leggen op facebook of andere sociale media.

Als we in onze samenleving maar oog hebben voor elkaar, opdat gevoelens van ongelukkig-zijn niet vastgeankerd raken in een persoonlijke sfeer van eenzaamheid. Mogen we hart hebben voor elkaar, en bij elkaar terecht kunnen en komen. Ook dat is kleine goedheid.

kris