Leestip van de dag – vrijdag 5 april 2019

‘De hoop dienen betekent bruggen bouwen tussen beschavingen’

In zijn catechese tijdens de algemene audiëntie van woensdag 3 april 2019 blikte paus Franciscus terug op zijn apostolische reis naar Marokko.

Geliefde broers en zussen goedendag !
Afgelopen zaterdag en zondag heb ik, op uitnodiging van koning Mohammed VI, een apostolische reis naar Marokko gemaakt. Ik hernieuw aan hem en aan de andere Marokkaanse gezagsdragers mijn dankbaarheid voor de hartelijke ontvangst en voor heel de samenwerking. Vooral de koning is zeer broederlijk, vriendschappelijk en nabij geweest.

Ik dank vooral de Heer, die het mij mogelijk heeft gemaakt een verdere stap te zetten op de weg van dialoog en ontmoeting met de moslim broeders en zusters, om – zoals het motto van de reis zegt: Dienaar van de hoop te zijn in de hedendaagse wereld. Mijn reis gebeurde in het voetspoor van twee heiligen: Franciscus van Assisi en Joannes Paulus II. 800 jaar geleden bracht Sint-Franciscus de boodschap van vrede en broederlijkheid aan sultan al-Malik al Kamil. In 1985 bracht paus Wojtyla zijn gedenkwaardige bezoek aan Marokko nadat hij in het Vaticaan – als eerste hoofd van een moslimstaat – koning Hassan II had ontvangen. Men zou de vraag kunnen stellen: waarom gaat de paus ook naar de moslims en niet uitsluitend naar katholieken? Er zijn zoveel godsdiensten. Waarom? Met de moslims zijn we afstammelingen van dezelfde vader Abraham. Waarom laat God het gebeuren dat er zoveel godsdiensten zijn? God heeft dat toegestaan. De scholastieke theologen spraken van de permissieve wil van God.

Lees verder …