Oproep bisschoppen om VN-Verdrag op kernwapenverbod te tekenen

De bisschoppen van België roepen de federale regering op om het VN-Verdrag over het Verbod van Kernwapens te ondertekenen en te ratificeren.

Vandaag, op vrijdag 22 januari 2021, treedt het VN-Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens in werking. De meest vernietigende van alle massavernietigingswapens worden al langer als immoreel beschouwd. Met dit VN-verdrag worden ze nu eindelijk ook illegaal. De Belgische katholieke bisschoppen roepen de federale regering op zich bij dit VN-Verdrag aan te sluiten.

Samen met vele katholieke kerkleiders van over de hele wereld verwelkomt de Bisschoppenconferentie van België de inwerkingtreding van het VN-Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens. Ze vindt het bemoedigend dat een meerderheid van de VN-lidstaten het nieuwe verdrag actief steunt en het aanvaardt, ondertekent en ratificeert. Opiniepeilingen tonen aan dat die steun wereldwijd is.

In de voetsporen van paus Franciscus

De bisschoppen roepen de federale regering op zich bij dit verdrag aan te sluiten. Ze treden hiermee in de voetsporen van paus Franciscus. In dit tijdperk van toenemende wereldwijde onderlinge afhankelijkheid en kwetsbaarheid nodigt ons christelijke geloof ons uit het algemeen belang en het universele welzijn te zoeken. We worden allemaal samen gered of niemand wordt gered, schrijft de paus in zijn jongste encycliek Fratelli Tutti (3 oktober 2020).

Al in 2017 sloot de Heilige Stoel zich bij het akkoord aan. En tijdens zijn historische bezoek in november 2019 aan de in 1945 gebombardeerde steden Hiroshima en Nagasaki, veroordeelde de paus uitdrukkelijk zowel het gebruik als het bezit van kernwapens door welke staat dan ook. Vrede kan niet worden bereikt door de dreiging van totale vernietiging, onderstreepte de paus toen. Hij drong aan op steun voor de belangrijkste internationale juridische instrumenten van nucleaire ontwapening en non-proliferatie, zoals het VN-Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens.

Samen met vele andere bisschoppenconferenties wereldwijd willen de bisschoppen van ons land de regeringen daarom aansporen het VN-Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens te ondertekenen en te ratificeren.

De bisschoppen geloven dat Gods geschenk van vrede aan het werk is om oorlog te voorkomen en geweld te overwinnen. Daarom feliciteren ze op de vooravond van deze historische dag van 22 januari 2021 de leden van de katholieke Kerk die decennialang de voorhoede hebben gevormd ​​van basisbewegingen die zich verzetten tegen kernwapens. Dat zijn onder meer katholieke vredesbewegingen zoals Pax Christi Vlaanderen en Pax Christi International, die deel uitmaken van de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) die in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst mocht nemen. Ze roepen de Belgische regering nogmaals op zich zonder uitstel aan te sluiten bij dit VN-Verdrag.

Brussel, donderdag 21 januari 2021

Voor de bisschoppen van België:

Lode Van Hecke, bisschop van Gent en voor de bisschoppenconferentie referent voor Pax Christi Vlaanderen
Jean-Pierre Delville, bisschop van Luik en voor de bisschoppenconferentie referent voor BePax

Bron: Kerknet.be