Aartsbisschop Stefan Hesse: ‘Laat uw eerste woord vrede zijn’

Aartsbisschop Stefan Hesse van Hamburg heeft een brief gestuurd naar 32.000 jongeren uit zijn aartsbisdom.

Aartsbisschop Stefan Hesse van Hamburg heeft een brief gestuurd naar 32.000 jonge mensen tussen 18 en 25 jaar uit zijn aartsbisdom. Hij drukt hen op het hart Rusland niét te haten. De beslissing om solidair te zijn met de slachtoffers mag niet impliceren dat wij vervallen in haat voor de daders van dat geweld, ook al is het niet eenvoudig om de vijand lief te hebben. Maar haat kan nooit op weg zetten naar vrede.

De brief werd afgelopen donderdag naar de jongeren verstuurd. De aartsbisschop schrijft dat niet haten een eerste stap is naar vrede. Maar hij geeft toe dat het ook voor hem niet eenvoudig is om zijn vijanden lief te hebben. De oorlog waarbij het leger burgers ombrengt en Russische soldaten vrouwen verkrachten en kinderen ontvoeren, bestempelt hij als verschrikkelijkOok ziekenhuizen, scholen en woningen zouden systematisch geviseerd worden. Dit zijn allemaal opzettelijke oorlogsmisdaden.

Ondanks hun verschrikkelijke daden blijven ze menselijk en behouden zij hun menselijke waardigheid. Maar eerlijk gezegd, ik heb het daar op dit moment niet gemakkelijk mee, schrijft aartsbisschop Hesse.

Maar als liefhebben te veel gevraagd is, dan kan niet haten een eerste stap zijn.

Bron: Kath.de/domradio.de / Kerknet.be