Belg Bernard Keutgens is familietherapeut in verwoest Aleppo

Samen met andere leden van de Focolarebeweging begeleidt Bernard Keutgens (66) inwoners en (ex-)soldaten: ‘Reserves zijn al lang op.’

Ik bracht mijn hele volwassen leven door in een gemeenschap van de Focolarebeweging in België. In 2015 kreeg ik de vraag of ik het zag zitten om tijdelijk naar het Midden-Oosten te verhuizen. Twee jaar later mocht ik een maand koken voor onze gemeenschap in Aleppo. Die bestaat al sinds de jaren 1990 en bleef ook tijdens de oorlog actief. Het was een hele interessante maand, want in de keuken hoor je alles wat er te leren valt. En veel was nieuw. Er zijn nauwelijks nog buitenlanders in Syrië, zeker in de gebieden die in handen zijn van het regime, en dat maakt dat mensen er in een erg gesloten gemeenschap leven. De interesse van het westen in Syrië is ook beperkt.  Over de menselijke kant, het dagelijkse leven in tijden van oorlog, hoor je in België dus nauwelijks iets.
Ik besliste om er te gaan wonen, om te zien wat ik als familietherapeut kan doen.