Belgische deelneemster synode: ‘Kerk moet af van piramidaal model’

Op de synode over synodaliteit in Praag bleek de tijd te kort voor het getuigenis van een vrouwelijk delegatielid van België.

Hoe kan de kerk trouw zijn aan haar stichter in deze tijd in Europa? Die vraag staat centraal in de synode over synodaliteit, waarover een ‘audit’ loopt van basis tot top. Deze week zijn de voorzitters van de 39 Europese bisschoppenconferenties verzameld in Praag, samen met 3 andere vertegenwoordigers per land (en 10 online deelnemers).

Tijdens de vergaderingen wordt tussendoor tijd gemaakt om te luisteren naar getuigenissen van 6 minuten uit elk land. Veel landen brachten die getuigenissen met twee mensen. Dat was ook de bedoeling voor België. Maar door een gebrekkige timing, bleek de tijd al op na de interventie van kardinaal De Kesel. De tekst van de Brusselse Jolanta Mrozowska wordt wel meegenomen in het redactiewerk voor een slotdocument dat morgen ter bespreking wordt voorgelegd.

In haar tekst legt Jolanta Mrozowska, verantwoordelijke voor catechese in het vicariaat Waals-Brabant, de vinger op de wonde. Klik hieronder voor haar integrale bijdrage.


Praag – Foto via Pixabay