Charles de Foucauld: een mens, een heilige van deze tijd

Else Vanbergen werd 29 jaar geleden kleine zuster van Nazaret, in het spoor van de kersverse heilige Charles de Foucauld. Wat inspireerde haar om die stap te zetten en waardoor bleef ze bij haar keuze?

Voor mij, als kleine zuster van Nazaret, is Charles de Foucauld zeker een heilige, maar vooral een mens die me uitnodigt, inspireert en oproept. Omdat Charles de Foucauld een zoeker bleef, naar zin en naar God. Tot zijn laatste dag zocht hij hoe Jezus van dichtbij te volgen, hoe het verborgen leven van Nazaret gestalte te geven. Op de plaats waar hij leefde, bij de verlaten mens in de woestijn van de Sahara. 

Dit zoeken maakt hem actueel. Op het eerste zicht lijkt het wispelturigheid: gaande van militair en ontdekkingsreiziger in Marokko naar trappistenbroeder in Syrië, van knecht bij de clarissen in Nazareth (Palestina) tot priester-kluizenaar in Tamanrasset (Algerije). Maar in zijn vele brieven en geschriften ontdekken we dat zijn hele levenstraject een verdieping is van zijn roeping: liefde tot God en liefde tot de mensen.

Lees verder op Ignis-webmagazine