COMECE-voorzitter Hollerich: ‘Laat terreur ons niet verdelen’

Volgens kardinaal Hollerich mogen wij het project van de Europese eenheid en broederlijkheid niet op de helling zetten voor een handvol terroristen.

Naar aanleiding van de recente terreuraanslagen in Frankrijk (Nice en Lyon) en Oostenrijk (Wenen) heeft de Luxemburgse kardinaal en COMECE-voorzitter Jean-Claude Hollerich Europa opgeroepen om zich te verenigen tegen het terrorisme. Een kleine maar erg gevaarlijke groep probeert zijn voordeel te halen uit de aanslagen en versterkt op die manier rechts-extremistische en populistische kringen: Christenen, atheïsten, agnostici, moslims en joden mogen dit niet toestaan. We mogen ons niet door haat laten overweldigen. Dat kan door ons allen te verenigen rond de waarde van de broederlijkheid, die ook aan de basis lag van de Europese eenmaking.

Kardinaal Hollerich benadrukt dat wij in Europa erin geslaagd zijn om een harmonieus samenleven tot stand te brengen. Dat ergert terroristen en daarom vallen zij ons aan. Hij waarschuwt ervoor de verantwoordelijkheid voor de aanslagen niet toe te schrijven aan immigratie of de islam. Ik heb verschillende brieven ontvangen van moslimverenigingen waarin ze hun afschuw uitspreken over de daden.

Met betrekking tot de discussie over de Mohammedcartoons is kardinaal Hollerich van oordeel dat vrijheid niet absoluut is. Wij doen goed eraan rekening te houden met de gevoelens van anderen, vooral als het religieuze gevoelens betreft.

Bron: Kerknet.be

Kardinaal Hollerich