‘De liefde zit hier in de muren’

Villa Clementina in Zemst is een inclusieve kinderopvang. Het is een warme thuis voor kinderen met en zonder extra zorgnoden. Elke dag staan zeven medewerkers en dertig vrijwilligers klaar: “Waar een wil is, is een weg. Deze job is een missie die je met hart en ziel vervult.”

Aan de achterdeur van een witte Villa in Zemst hing vroeger een bordje: “Weer of geen weer, altijd welkom.” In die tijd woonde Katia Verhaeren er samen met haar broers en zus, mama Clementina en papa Henri. “Mijn moeder is een bijzonder warme, gastvrije vrouw”, vertelt Katia. “Ze stelde ons huis open voor iedereen die daar nood aan had. Zonder onderscheid.”

Dertig jaar later ademt het huis die warme gastvrijheid nog steeds. Niet langer als een plek om te wonen maar als Vlaams model van inclusieve kinderopvang.

Katia: “De liefde zit hier echt in de muren. Of liever: in de mensen die ons project elke dag opnieuw gestalte geven. Zeven voltijdse krachten en dertig vrijwilligers maken van Villa Clementina een thuis voor kinderen met en zonder extra zorgnoden.”

Lees verder op Sociaal.net