dinsdag in de derde week van de advent

Lezingen eigen aan 19 december

Uit het boek Rechters 13, 2-7 + 24-25

In die tijd leefde er in de omgeving van Sora een zekere Manoach, die tot de stam Dan behoorde. Zijn vrouw was onvruchtbaar en had nooit kinderen gekregen. Op een dag verscheen de engel van de Heer aan haar. ‘Tot nu toe was je onvruchtbaar en heb je geen kinderen gekregen,’ zei Hij. ‘Maar nu zul je zwanger worden en een zoon baren. Je mag daarom geen wijn of bier drinken en geen onrein voedsel eten. Je zult zwanger worden en een zoon krijgen. Nooit mag zijn hoofd door een scheermes worden aangeraakt, want hij zal al vanaf de moederschoot als nazireeër aan God gewijd zijn. Hij zal een begin maken met de bevrijding van Israël uit de greep van de Filistijnen.’
De vrouw ging naar haar man en vertelde hem dat er een godsman bij haar was geweest. ‘Hij zag er bijzonder ontzagwekkend uit,’ zei ze, ‘het leek wel een engel van God. Ik heb Hem niet gevraagd waar Hij vandaan kwam en Hij heeft me zijn naam niet gezegd. Hij zei tegen me dat ik zwanger zou worden en een zoon zou krijgen. Van nu af aan mag ik geen wijn of bier drinken en niets onreins eten, want onze zoon zal vanaf de moederschoot tot aan de dag van zijn dood als nazireeër aan God gewijd zijn.’
De vrouw bracht een zoon ter wereld en noemde hem Simson. De jongen genoot de zegen van de Heer en groeide voorspoedig op.
Tussen Sora en Estaol, waar de Danieten hun tenten hadden opgeslagen, werd hij voor het eerst door de geest van de Heer tot daden aangezet.

Psalm 71, 3-6ab + 16-17

Refr.: Mijn mond was vervuld van uw lof, U prees ik van vroeg tot laat.

Wees de rots waarop ik kan wonen,
waar ik altijd heen kan gaan.
U hebt mijn redding bevolen,
mijn rots en mijn burcht, dat bent U.

Mijn God, bevrijd mij uit de hand van schurken,
uit de greep van wrede onderdrukkers.
U bent mijn enige hoop.

Heer, mijn God,
van jongs af vertrouw ik op U.
Al vanaf mijn geboorte steun ik op U,
al in de moederschoot was U het die mij droeg.

Spreken zal ik over uw macht, Heer, mijn God,
de rechtvaardigheid roemen van U alleen.
God, U onderwees mij van jongs af aan,
en steeds nog vertel ik uw wonderen.

Vers voor het evangelie

Alleluia.
Wortel van Jesse, standaard der volken,
kom ons bevrijden, wil niet langer wachten.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Lucas 1, 5-25

Toen Herodes koning van Judea was, leefde er een priester die Zacharias heette en tot de priesterafdeling van Abia behoorde. Zijn vrouw, Elisabet, stamde af van Aäron. Beiden waren rechtvaardig in Gods ogen en leidden een onberispelijk leven, geheel volgens de geboden en wetten van de Heer. Ze hadden geen kinderen, want Elisabet was onvruchtbaar, en beiden waren al op leeftijd.
Toen de afdeling van Zacharias aan de beurt was om de priesterdienst te vervullen, werd er volgens het gebruik van de priesters geloot en werd Zacharias aangewezen om het reukoffer op te dragen in het heiligdom van de Heer. De samengestroomde menigte bleef buiten staan bidden terwijl het offer werd gebracht. Opeens verscheen hem een engel van de Heer, die aan de rechterkant van het reukofferaltaar stond. Zacharias schrok hevig bij het zien van de engel en hij werd door angst overvallen. Maar de engel zei tegen hem: ‘Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes noemen. Vreugde en blijdschap zullen je ten deel vallen, en velen zullen zich over zijn geboorte verheugen. Hij zal groot zijn in de ogen van de Heer, en wijn of bier zal hij niet drinken. Hij zal vervuld worden van de heilige Geest terwijl hij nog in de schoot van zijn moeder is, en hij zal velen uit het volk van Israël naar de Heer, hun God, terugbrengen. Hij zal voor Hem uit gaan met de geest en de kracht van Elia, om ouders met hun kinderen te verzoenen en om van zondaars rechtvaardigen te maken, en zo zal hij voor de Heer een volk gereedmaken.’
Zacharias vroeg aan de engel: ‘Hoe kan ik weten of dat waar is? Ik ben immers een oude man en ook mijn vrouw is al op leeftijd.’
De engel antwoordde: ‘Ik ben Gabriël, die altijd in Gods nabijheid is, en ik ben uitgezonden om je dit goede nieuws te brengen. Maar omdat je geen geloof hebt gehecht aan mijn woorden, die op de voorbestemde tijd in vervulling zullen gaan, zul je stom zijn en niet kunnen spreken tot de dag waarop dit alles gaat gebeuren.’
De menigte stond buiten op Zacharias te wachten, en de mensen vroegen zich af waarom hij zo lang in het heiligdom bleef. Maar toen hij naar buiten kwam, kon hij niets tegen hen zeggen. Ze begrepen dat hij in het heiligdom een visioen had gezien; hij maakte gebaren tegen hen, maar spreken kon hij niet. Toen zijn tempeldienst voorbij was, ging hij terug naar huis.
Korte tijd later werd zijn vrouw Elisabet zwanger. Ze leefde vijf maanden lang in afzondering en zei bij zichzelf: De Heer heeft zich mijn lot aangetrokken. Hij heeft dit voor mij gedaan opdat de mensen me niet langer verachten.

Van Woord naar leven

‘WEES NIET BANG’, ZEGT DE ENGEL
(bij Re 13,2-7.24-25; Lc 1,5-25)

Beste mensen, vandaag zowel in de eerste als de tweede lezing komt er een engel op bezoek. Zo’n bezoek betreft meestal een bijzondere gebeurtenis. We kennen daar meerdere voorbeelden van. En altijd roept de verschijning van een engel verbazing of schrik op. In de eerste lezing betreft het de aanzegging van de geboorte van Simson. In de tweede lezing de aankondiging van de geboorte van Johannes de Doper. Beide verhalen hebben met elkaar gemeen, dat er een kind verwacht wordt uit een onvruchtbare vrouw.

We gaan vandaag alleen in op de boodschap van de engel aan Zacharias.
De plaats waar de engel verschijnt is in de gewijde ruimte waar Zacharias aanwezig moet zijn voor het opdragen van het reukoffer. Het gebeurt dus op een heel plechtig moment en tevens op een bijzondere plaats. Zacharias werd door angst overvallen, zo lezen we.  Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabeth zal je een zoon baren … hij zal velen uit het volk Israël naar de Heer, hun God, terugbrengen …

Zacharias kan de boodschap bijna niet bevatten, moet in de war zijn geweest en zit vol vragen. Zo logisch dat hij het niet kan geloven en hij aan de engel vraagt hoe hij kan weten dat dit echt waar is. De engel maakt zich bekend als Gabriël die uitgezonden is om het goede nieuws te vertellen. Maar omdat Zacharias het niet kon geloven, zal hij, zo verkondigt deze engel, niet kunnen spreken totdat het kind geboren is. Sprakeloos wordt hij, stom. Hij kan zelfs geen verdere vragen meer stellen. Je kunt bijvoorbeeld ook sprakeloos worden van ontroering of uit dankbaarheid, maar dat speelt nu helemaal niet. Zacharias hecht geen geloof aan wat de engel Gods zegt. Geen hoera stemming geen blijdschap, geen woord van dank. Hij is totaal geblokkeerd en krijgt ook nog een strenge straf.
Hoe het verhaal verder gaat horen we een andere keer.

De boodschap van vandaag is: wees niet bang.
Wij zijn ook weleens bang, als we een onverwacht bericht krijgen. Meestal betreft het dan een slecht bericht.
Komt het wel eens voor dat je bang wordt bij een goed bericht? Een bericht wat je logica buiten spel zet? Zou het dan ook te maken kunnen hebben met een belangrijke wending in je leven?
In feite kan een boodschap zo groot zijn dat we pas langzaam gaan beseffen dat er meer is tussen hemel en aarde. In ons verhaal wordt iets geopenbaard vanuit een hogere wereld, de wereld waarin de Geest werkzaam is. Dit staat ook in de woorden van de engel tegen Zacharias: Hij [Johannes] zal vervuld worden van de heilige Geest terwijl hij nog in de schoot van zijn moeder is … Soms kan God in onze wereld binnendringen op een manier die we niet begrijpen en in de verste verte niet verwachten. Het kan gebeuren bij verdrietige, maar ook bij blijde wendingen in je leefwereld.
Bij Jesaja lezen we: Mijn plannen zijn niet jullie plannen, en jullie wegen zijn niet mijn wegen … Want zo hoog als de hemel is boven de aarde, zo ver gaan mijn wegen jullie wegen te boven, en mijn plannen jullie plannen (Jesaja 55, 8-9). Als er in de loop van je leven iets gebeurt wat met je verstand niet te vatten is, – dat hoeft niet zoiets groots te zijn als in dit verhaal – laat je dan niet verontrusten, vertrouw het in gebed toe aan de Ene. In gebed mag je alles wat je meemaakt neerleggen. Je zult rust kunnen vinden in Hem. Angst lost niets op, hoe begrijpelijk angst ook is.
De woorden van Gabriël zijn wel uitgekomen, ook toen dezelfde engel een drie maanden na de boodschap aan Zacharias, Maria bezocht met een belangrijke  boodschap.

Naar engelen mag je altijd luisteren. Ze komen in ieder leven voor. Waar ontmoette jij een ‘engel,’ en kon je toen geloven dat de boodschap werkelijkheid kon worden, of was je bang dat het niet door zou gaan?

Voed je geloof in engelen, ze bestaan echt, ook voor jou!

Laten we bidden

Goede Vader,
wij willen ons openstellen voor uw leiding in ons leven.
Mogen we meebewegen met alle wendingen
die we niet hebben voorzien,
en erop vertrouwen dat U zelf meebeweegt met ons.

Een engel heeft veel gedaantes,
soms komt hij in de gedaante van een mens naast ons,
andere keren  door een opmerking van een kind,
of een ervaring in de natuur, of in nog in vele andere vormen.

Wij willen ons voegen in uw plan met ons,
en ervan uitgaan dat we dan het goede spoor volgen,
al begrijpen we het niet altijd.
Moge dit vertrouwen ons geschonken worden
door Jezus, uw Zoon.
Amen

Lieve mensen, laat je door niets bang maken, noch door droevige wendingen in je eigen leven, of het leven van de wereld, noch door blijde, Hijzelf is de trouwe grond van ons bestaan, altijd.

Ricky Rieter

 

 

Reageren of uitwisselen betreffende de overweging kan via de blog Van Woord naar leven.

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn ontleend aan het week- en zondagmissaal, door de benedictijnen van de Sint-Andriesabdij en de norbertijnen van de abdijen Averbode, Postel en Tongerlo, o.l.v. Jos Van Der Veken, uitgegeven bij Brepols-Licap, © Brepols 2007.