Dit is een testpagina

Ondertitel

De Wereldraad van Kerken (WCC), de World Communion of Reformed Churches, de Lutherse Wereldfederatie, de Wereldraad van Methodisten en de Council for World Mission hebben samen een brief gestuurd naar de leiders van de G20, de 20 rijkste landen. Dat gebeurt in het vooruitzicht van hun bijeenkomst van 15 tot 16 november 2022 in Bali (Indonesië). Ze klagen aan dat het heersende economische systeem profiteert van de uitbuiting van mens en planeet. Het groeimodel waarop het is gebaseerd, is schadelijk en onhoudbaar.

Het gemeenschappelijke oecumenische initiatief vestigt de aandacht op drie onderling verbonden crises: de sociale crisis door toenemende ongelijkheid, de klimaatcatastrofe én de bredere economische crisis. Bovendien worden wij vandaag geconfronteerd met een alarmerende voedselcrisis, nog verergerd door de Russische invasie in Oekraïne, wat bijdraagt aan een reeks klimaatgerelateerde rampen. Droogte en overstromingen samen met stijgende internationale voedselprijzen leiden tot toenemende ondervoeding en hongersnood

De ondertekenaars dringen aan op strengere regels om financiële speculatie op voedsel, energie en andere essentiële grondstoffen te beteugelen. Zij vragen ook garanties voor de gezondheidszorg, inspanningen om de toegang tot onderwijs voor alle meisjes en vrouwen te vergroten en meer steun voor gezinnen en kleine boeren die vechten voor het behoud van hun levensonderhoud en om het hoofd te bieden aan stijgende brandstofprijzen en het tekort aan kunstmest.

Bron: WCC