donderdag in week 8 door het jaar

Uit het boek Wijheid vanJezus Sirach 42,15-25

De Allerhoogste weet alles en kent zijn heilige tekenen.

De werken van de Heer zal ik gedenken en vertellen wat ik heb gezien. Door het woord van de Heer bestaan zijn werken, zijn bevelen werden overeenkomstig zijn wensen uitgevoerd. De zon ziet lichtend op alles neer, de Heer vervult zijn werk met luister. Zelfs zijn heiligen zijn niet in staat over alle wonderbare werken te vertellen, die hij, de almachtige Heer, tot stand heeft gebracht; alles is door zijn macht gevestigd.
Hij peilt de afgrond en de harten van de mensen en doorziet hun heimelijke plannen. Want de Allerhoogste weet alles en kent de eeuwige tekenen.
Hij verkondigt wat voorbij is en wat komen zal en brengt de sporen aan het licht van wat verborgen is. Geen enkele gedachte ontgaat hem en niet één woord is voor hem verborgen. Hij heeft de meesterwerken van zijn wijsheid geordend, hij is onveranderlijk, van vóór het begin tot in eeuwigheid. Aan hem wordt niets toegevoegd of afgedaan, hij heeft van niemand raad nodig.
Hoe bekoorlijk zijn zijn werken, hoe schitterend om te zien. Alles leeft en blijft tot in eeuwigheid, het gehoorzaamt hem wanneer het nodig is. Alles bestaat twee aan twee, het een tegenover het ander, hij heeft niets gemaakt dat onvolledig is. Het ene schepsel bevestigt hoe goed het andere is, wie heeft ooit genoeg van zijn luister gezien?

Psalm 33, 2-3.4-5.6-7.8-9

Refr.: Oprecht is het woord van de Heer.

Eert dan de Heer met citerspel,
en speelt voor Hem op de harp.
Zingt voor de Heer een nieuw lied,
een schoon en schallend refrein.

Oprecht is immers het woord van de Heer
en al wat Hij doet is betrouwbaar.
Recht en gerechtigheid heeft Hij lief,
de aarde is vol van zijn mildheid.

Hij heeft de hemel gemaakt door zijn woord,
zijn stem schiep de hemelse machten.
Als in een waterzak bergt Hij de zee,
de stromen in regenbakken.

Heel de aarde vreze de Heer,
En al de bewoners moeten Hem duchten.
Hij sprak slechts een woord en alles ontstond
Hij gaf bevel en het kwam tevoorschijn.

Uit het evangelie volgens Marcus 10, 46-52

‘Zorg dat ik weer kan zien’.

Toen Jezus met zijn leerlingen en gevolgd door een grote menigte weer uit Jericho vertrok, zat daar een blinde bedelaar langs de weg, een zekere Bartimeüs, de zoon van Timeüs.
Toen hij hoorde dat Jezus uit Nazaret voorbijkwam, begon hij te schreeuwen: ‘Zoon van David, Jezus, heb medelijden met mij!’
De omstanders snauwden hem toe dat hij zijn mond moest houden, maar hij schreeuwde des te harder: ‘Zoon van David, heb medelijden met mij!’
Jezus bleef staan en zei: ‘Roep hem.’
Ze riepen de blinde en zeiden tegen hem: ‘Houd moed, sta op, Hij roept u.’
Hij gooide zijn mantel af, sprong op en ging naar Jezus.
Jezus vroeg hem: ‘Wat wilt u dat Ik voor u doe?’
De blinde antwoordde: ‘Rabboeni, zorg dat ik weer kan zien.’
Jezus zei tegen hem: ‘Ga heen, uw geloof heeft u gered.’
En meteen kon hij weer zien en hij volgde Hem op zijn weg.

Van Woord naar leven

Het evangelie vandaag eindigt met: ‘Meteen kon hij weer zien en hij volgde Jezus op zijn weg.’

Bartimeüs riep de Heer, en bleef roepen. Waarop, zo lezen we, de Heer zich over hem ontfermde, en hem daadwerkelijk genas.
En dan die mooie woorden: Hij volgde Jezus op zijn weg.

Geliefde mensen,
gods-ontmoeting komt van twee kanten. God ontmoet ons, en als het goed is ontmoeten wij ook Hem.
Dat Hij ons ontmoet, en wel dagelijks, en in wezen voortdurend, is een feit. Dat staat zelfs los van het feit of wij in bewust-zijn Hem ontmoeten of niet. In Christus bewoont God ons, heeft Hij ons lief, raakt Hij ons aan, roept Hij ons op,… Zijn verblijf in ons is niet van passieve aard, integendeel. Zijn tegenwoordigheid is actief; een levende liefde zeg maar.
Wij, van onze kant uit, zijn geroepen Hem te ontmoeten in zijn aanwezigheid. God-zij-dank moeten we Hem niet zoeken ver van ons weg… gewoon naar binnen kijken: daar is Hij. Of rondom ons: ook daar is Hij.
Dit te vatten vraagt geloof; een eenvoudig en puur geloof. Goed nieuws voor zij die geen hogere studies hebben gedaan inzake theologie. De meest eenvoudige mens kan in puurheid verwijlen bij de Heer die in hem, en rond hem, is.

Zoals gezegd: de tegenwoordigheid van de Heer is een actieve aanwezigheid. Net zoals bij Bartimeüs raakt de Heer ons aan, spreekt Hij ons aan (ook al horen we Hem niet), roept Hij ons op,…
Vandaag ben je opgestaan. Je hebt naar buiten gekeken, of op je gsm, welk weer het is. Misschien heb je al een ochtendgebed gedaan. Je hebt de e-mail van het Bijbelcitaat gelezen, en misschien ook de ‘lezingen van de dag’ op deze pagina. Ik weet niet hoe laat je deze woorden leest, maar misschien heb je al mensen ontmoet: in je eigen huis, of op je werkplek, of waar dan ook. Misschien waren je gedachten reeds bij mensen waar je diep om geeft, of bij problemen in de wereld. Het kan ook zijn dat een zeker intens verdriet je huidig gemoed bepaalt, om welke reden ook. Of misschien heb je bij een tas koffie gewoon wat gemijmerd over het leven.
Wel, lieve mensen, in dit alles is God in Christus aanwezig en raakt Hij je aan, meer en dieper dan je vermoedt.
In het alledaagse, in het gewone van elke dag, komt Hij naar je toe, ontmoet Hij u.

Vraag is: Ontmoet jij ook Hem? We hoeven deze ontmoeting niet altijd bewust te beleven in ons hoofd. Het gaat veeleer om een houding die in wezen een evidentie kan zijn. God is er… dat volstaat… Zonder dit constant te beredeneren mogen we ons wentelen in zijn aanwezigheid; als een vanzelfsprekendheid.
Zoals we in- en uitademen. Daar denken we ook niet altijd bewust bij na.

Moge, zoals bij Bartimeüs vandaag, onze gods-ontmoeting ertoe leiden dat we Hem op onze levensweg steeds meer en dieper gaan volgen. Mogen we, vanuit zijn roep, en onze ontmoeting met Hem, de weg vinden en gaan die Hij met ons, en in ons,  wilt gaan.

Ik wens het ieder van u van harte toe.

Ps.: Meer en meer gaan we de komende dagen de lente zien, voelen, ruiken. Geniet ervan. Ook dat is God ontmoeten. Ik zou zeggen: drink van zijn schoonheid. En wees maar dronken.

kris

Reageren, je eigen woordje plaatsen, of uitwisselen over de overweging, kan via de blog Van Woord naar leven.

Laten wij bidden

Heer,
raak ons aan met uw Liefde en geef dat deze genade ons op weg mag zetten U steeds dieper te volgen.
In uw naam.
Amen.

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn ontleend aan het week- en zondagmissaal, door de benedictijnen van de Sint-Andriesabdij en de norbertijnen van de abdijen Averbode, Postel en Tongerlo, o.l.v. Jos Van Der Veken, uitgegeven bij Brepols-Licap, © Brepols 2007.