‘Een trauma is geen bladzijde, maar het boek van je leven’

Jezuïet en hoogleraar Patrick Goujon werd als kind misbruikt door een priester en schreef er het boek ‘Misbruik kan niet’ over.

‘Woorden vonden hun weg terug, terwijl ik niet wist dat ze me ontnomen waren’, zo begint Patrick Goujon zijn relaas over seksuele agressie door een priester in zijn kindertijd.

Wanneer dacht je: ik moet een boek schrijven over mijn ervaringen?

In het begin schreef ik vooral voor mezelf. Toen de herinneringen terugkwamen, was dat tegelijk een bevrijding en een innerlijke storm. Ik leek wel een vreemdeling in mijn eigen leven. Als literatuurwetenschapper en schrijver vond ik het belangrijk om de juiste woorden te vinden voor die plotselinge stroom van herinneringen. Pas later overwoog ik de mogelijkheid om mijn verhaal te publiceren, aangespoord door een vrederechter. Het kon iets betekenen voor andere mensen. Mijn vaste uitgever zag het meteen zitten.