Er was één mens zonder zonde. Voor al de rest is het ploeteren’

Auteur en columnist Christophe Vekeman (50) steekt in zijn columns zijn geloof niet onder stoelen of banken. Kerknet.be strikte hem voor een lang gesprek.

Wanneer we ons voorbereiden op het interview, pakken we er Christophe Vekemans op dat moment meest recente column in De Standaard maar even bij, die van 14 oktober 2023. Dat schrijfsel alleen levert ons al vlotjes een reeks vragen voor twee interviews op. En dan zwijgen we nog over het feit dat Vekeman de laatste tijd in zijn columns geregeld zijn nek uitstak in het debat dat door het programma Godvergeten over kindermisbruik in de Kerk werd ontketend, en dat hij een boek klaar heeft over zijn geloof, het in april te verschijnen Tot God.

In een recente column in De Standaard schrijft hij: ‘Mocht het ook maar een beetje binnen ons bereik liggen om af en toe echt goed te zijn, oprecht, belangeloos en zuiver, we zouden niet opkijken naar rotsterren en rijkaards, naar potentaten en narcistische politici, naar de grootste muil, de kwaadste tong, degene die zichzelf het welluidendst op de borst weet te kloppen, maar naar heiligen.’