Film over Sint-Clara wint opnieuw filmprijs

Regisseur Nicchiarelli maakte met Chiara een film over vrouwen die hun identiteit opbouwen en proberen te begrijpen wat hun plaats is in de wereld.

De film Chiara van de Italiaanse regisseur Susanna Nicchiarelli, die eerder al de Signis-prijs won op het 79ste Internationale Filmfestival van Venetië en vanaf 7 december in de bioscoop te zien zal  zijn, is opnieuw in de prijzen gevallen. Dit keer won de film de Fuoricampo Award van het Tertio Millennio Film Festival voor de Religieuze Film. De onderscheiding wordt sinds 2019 toegekend aan een film over het zoeken naar zingeving. Regisseur Nicchiarelli omschreef zichzelf op de overhandiging als zoekende en als een niet-gelovige die niet onverschillig is voor het geloof. De jury looft de film omwille van het authentieke getuigenis over een krachtige, tijdloze radicaliteit, terwijl tegelijk het sociale onrecht wordt aangeklaagd en een boodschap van liefde voor iedereen wordt verkondigd. De prefect van het Dicasterie voor CommunicatiePaolo Ruffini, bestempelde de film als een krachtig pleidooi voor de zorg voor de schepping

Nicchiarelli schreef ook het scenario van de film over de heilige Clara. Zij won daarvoor advies in bij de gerenommeerde Italiaanse mediëviset en historica Chiara Frugoni, die onder meer auteur is van het boek ‘Medieval Women and Life of a Man, Francis of Assisi’ en onlangs is overleden. Nicchiarelli zegt dat zij dankzij haar hulp de juiste filmbeelden kon vinden om de historische context correct te beschrijven. Dankzij haar hulp kreeg zij ook een sterke waardering voor de grote menselijkheid van Clara, haar onafhankelijkheid, haar vurige verlangen om een volgelinge van Sint-Franciscus te worden en om de regie over haar leven zelf in handen nemen, ondanks de grote weerstand van haar familie.

Bron: Vaticannews.va / Kerknet.be