Gazzetta dello Sport interviewt paus Franciscus

La Gazzetta dello Sport, de fameuze roze Italiaanse sportkrant, pakte eergisteren zaterdag uit met een uitgebreid interview met paus Franciscus.

La Gazzetta dello Sport, gedrukt op roze papier, schrijft alleen maar over sport en is de meest gelezen krant. In het interview met journalist Pier Bergonzi geeft paus Franciscus niet alleen zijn visie over sport, maar legt hij het katholieke geloof uit aan de hand van sportmetaforen.

Zuiverheid

Volgens Franciscus hebben sport en spiritualiteit veel met elkaar gemeen: passie, methode, inspanning, verbeelding en doorzettingsvermogen. Maar ook speelt zuiverheid een grote rol op beide gebieden. Voor het nieuwe jaar wenst hij de mensheid liever een zuivere nederlaag dan een smerige overwinning toe. Wie zich schuldig maakt aan doping en daarmee wint, brengt allereerst zichzelf grote schade toe, zegt de paus.

Teamgeest

Net als in de sport geldt ook het voor geloof dat talent alleen niet genoeg is; talent moet worden gevormd en getraind, zei de paus. Jezus is een veeleisende coach: als je je talent begraaft, hoor je niet meer bij zijn team. Teamgeest is in de sport net zo essentieel als in het christendom: Niemand redt zich alleen, onderstreept Franciscus. Atleten en heiligen delen de ervaring van opoffering en afzien, zegt de paus.

Ascese is een beetje zoals het leven in grensgebieden: je kunt daarvandaan het centrum beter zien en begrijpen. Paus Franciscus

Winst en verlies

De paus is ambivalent over de waarde van de overwinning: mensen die het gewoon zijn te winnen, lopen gevaar arrogant te worden. Een nederlaag leiden, nodigt daarentegen uit tot introspectie en zelfkritiek, zegt de paus. De armen, die weinig winst boeken, weten wel wat het betekent om niet op te geven.

Je gaat niet dood als je verslagen wordt, je gaat dood als je het opgeeft, als je stopt met vechten. Paus Franciscus.

Het op orde houden van het hart is het geheim van elke overwinning, niet alleen van de sportoverwinning. De paus verwijst daarbij naar de katholieke betrokkenheid bij de sportieve opvoeding van de jeugd. Hij herinnert zich de Geestelijke Oefeningen, de 30-daagse ignatiaanse spirituele oefening die elke jezuïet meerdere malen in zijn leven doet. In dergelijke oefeningen, zegt hij, kan men onverwachte middelen in zichzelf ontdekken, om ze vervolgens in het spel te brengen.

De dichter op het voetbalveld

Franciscus zegt over zijn landgenoot  Diego Maradona, die afgelopen maand overleed: Op het voetbalveld was hij een dichter, een kampioen die miljoenen in Argentinië en Napels vreugde heeft bezorgd. Maar hij was ook een zeer fragiele persoon.

Bartali

Paus Franciscus bekent in het interview dat hij een grote fan is van de Italiaanse wielerlegende Gino Bartali. In de Tweede Wereldoorlog smokkelde die tijdens trainingsritten valse identiteitspapieren voor Italiaanse joden, zodat zij konden ontkomen aan deportatie.

De woorden van de Aanvoerder

Zijn eigen mentale fitheid is volgens paus Franciscus te danken aan het regelmatige gebed. Ik moet me ervan bewust zijn dat ik in een team speel waar het laatste woord aan de aanvoerder toebehoort. Ik bid dat ik de woorden die Hij tegen me wil zeggen beter begrijp, zodat ik ze vervolgens aan het volk kan doorgeven.

Daklozen

Een inspiratiebron voor Franciscus is het leven van de daklozen in Rome. Als het avond wordt, denk ik aan alle armen die onder de colonnade van het Sint-Pietersplein slapen. Hun veerkracht is mijn inspiratie, hun aanwezigheid is mijn bescherming. In hun kwetsbaarheid, zegt de paus, komt God tevoorschijn.

God geeft nooit op, zelfs niet in het aangezicht van mijn zwakheid. Paus Franciscus

Bron: kro-ncrv.nl / katholieknieuws / Kerknet.be