Gebedsontbijt in het Europees Parlement

Tijdens het oecumenische initiatief was er kritiek op Rusland en het misbruik van religie. ‘Maar Europa heeft het christendom nodig.’

Vrijdagmorgen had er in Brussel op initiatief van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) en de Conferentie van Europese Kerken (CEK) een gebedsontbijt plaats met 70 Europarlementsleden en christenen die met de Europese instellingen werken in Brussel. Zij werden begroet door de nieuwe COMECE-voorzitter Mariano Crociata

Gastspreker was de bekende Tsjechische socioloog en godsdienstfilosoof Tomas Halík (75), die algemeen beschouwd wordt als een van de belangrijkste christelijke intellectuelen van dit moment. Hij vertelde dat Europa het christendom nodig heeft als een geloofwaardige stem en rolmodel. Maar niet als een politieke ideologie. Halík pleitte voor een heldere, begrijpelijke en geloofwaardige christelijke stem in Europa en bij de Europese instellingen. Hij had ook veel lof voor dit oecumenisch initiatief, dat kan inspireren als een voorbeeld van eenheid in verscheidenheid.

Niemand kan twee heren dienen

Halik stond ook stil bij de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de rol van de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill in het conflict. Volgens de filosoof is zijn goedkeuring van de genocide een “verraad van Christus” en strijdig met het evangelie. Christenen over de hele wereld moeten zich daartegen uitspreken. Niemand kan twee heren dienen: God en een moordzuchtige agressor.

Volgens Tomas Halík kan slechts een rechtvaardige vrede gekoppeld aan waarheid en barmhartigheid vrede brengen in Oekraïne. Tot slot bemerkte hij nog dat dit land vandaag met zijn bloed zijn aanvraag ondertekent om lid te worden van de familie van vrije Europese naties.

Bron: Kathpress.at / Kerknet.be

Tomas Halík