Händels Hallelujah zoals je het nog nooit zag of hoorde

352 zangers voeren het ‘Hallelujah’ uit Händels Messiah uit, prachtig samengebracht op de zuilen van de basiliek Santa Maria del Mar in Barcelona.

De Spaanse stichting La Caixa organiseert jaarlijks een concert met professionele en amateurmusici uit het hele land. Door coronamaatregelen werd dit jaar een alternatief bedacht voor het kerstconcert: een virtueel koor, ondersteund met live orkest en een prachtige montage, geprojecteerd op het kerkgebouw.

In deze beelden op de basiliek komen volgens de producent (Igor Studio) toekomst en verleden bijeen: We projecteren naar de toekomst toe maar kijken tegelijkertijd terug, wat betekenis geeft aan de tijd die we nu beleven. 

Het resultaat is een muzikaal hoogtepunt, met een vreugdevolle en hoopvolle boodschap bij de geboorte (en verrijzenis) van onze Messias. Het grandioze Hallelujah sluit het tweede deel van het oratorium af en opent als het ware de deuren van het hart voor Gods baanbrekende liefde. 

Händels ‘Messiah’

Händels Messiah is een oratorium gebaseerd op Bijbelse passages waarin Christus als Messias centraal staat. Het is het beroemdste en meest emblematische werk van de Duitse componist George Friedrich Händel, voor het eerst uitgevoerd in Londen in 1743. De legende vertelt dat koning George II tijdens de première van zijn stoel opstond, overweldigd door de kracht en de grootsheid van het Hallelujah-koor. Sindsdien gaan alle aanwezigen staan bij dit grandioze koorwerk.

Bron: Aleteia / Kerknet.be