Heilige Stoel pleit bij VN voor wereldwijde ontwapening

Tijdens een vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft de Heilige Stoel opnieuw krachtig gepleit voor algehele nucleaire ontwapening. Aartsbisschop Gabriele Caccia, de permanente waarnemer van het Vaticaan bij de VN, sprak op 30 april tijdens de derde voorbereidende commissie voor de herzieningsconferentie van het Non-proliferatieverdrag (NPT) die gepland staat voor 2026. “Vrede is niet mogelijk zonder echte ontwapening,” verklaarde hij namens de Heilige Stoel.

Zijn tussenkomst kwam op een moment waarop de wereld geconfronteerd wordt met toenemende spanningen, politieke instabiliteit en een ongeziene stijging van militaire uitgaven. Volgens het gerenommeerde Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) stegen de wereldwijde militaire uitgaven in 2024 tot 2718 miljard dollar, een stijging van 9,4 procent tegenover het jaar ervoor – de grootste jaarlijkse toename sinds het einde van de Koude Oorlog.

Aartsbisschop Caccia hekelde de wereldwijde trend van herbewapening en nucleaire modernisering. Volgens hem ondermijnt de overheersende logica van angst en afschrikking het onderlinge vertrouwen tussen staten en vergroot ze de wereldwijde instabiliteit. “De logica van angst en afschrikking mag geen richting geven aan het nationale defensiebeleid, noch aan de manier waarop landen omgaan met waargenomen veiligheidsdreigingen,” aldus Caccia. Hij verwees in dat verband ook naar de herhaalde oproep van paus Franciscus tot wereldwijde nucleaire ontwapening, waarin de paus stelt dat echte vrede slechts mogelijk is wanneer wapens zwijgen en dialoog centraal staat.

In zijn bijdrage wees de Heilige Stoel op drie dringende aandachtspunten:

Ten eerste werd opgeroepen tot het beëindigen van nucleaire afschrikking. Volgens het Vaticaan moeten kernwapenstaten hun verplichtingen onder artikel VI van het NPT nakomen en onderhandelen over de afbouw en volledige eliminatie van hun nucleaire arsenalen. Enkel zo kunnen de mensheid de catastrofale humanitaire gevolgen van een eventueel gebruik van kernwapens bespaard blijven.

Ten tweede werd gewezen op de nieuwe risico’s die gepaard gaan met bepaalde technologische ontwikkelingen in de militaire sfeer. De opkomst van hypersonische wapens, cyberkwetsbaarheden en autonome systemen verhoogt volgens de Heilige Stoel het risico op misrekeningen of accidentele lanceringen. Dergelijke toepassingen roepen ernstige ethische, juridische en veiligheidsvragen op, zeker wanneer menselijke controle gedeeltelijk of volledig ontbreekt.

Ten derde werd de noodzaak onderstreept om militaire uitgaven te heroriënteren naar vredesbevorderende en sociaal rechtvaardige doelen. De Heilige Stoel herhaalde haar voorstel om middelen die nu besteed worden aan bewapening te richten op een speciaal internationaal fonds dat honger bestrijdt en ontwikkeling stimuleert in de armste regio’s van de wereld.

Aartsbisschop Caccia besloot met een herbevestiging van het standpunt van de Heilige Stoel: “Een wereld zonder kernwapens is niet alleen mogelijk, maar noodzakelijk.” Hij moedigde daarbij aan om het Non-proliferatieverdrag en het Verdrag inzake het verbod op kernwapens (TPNW) verder als complementair te beschouwen en te versterken.

Bron: Vatican-news