‘Het leven zo goed mogelijk leven, dat geeft mij betekenis’

Harmien Peters woont in Berg en Dal in Nederland en is onlangs 99 jaar geworden. Ze geniet nog elke dag van het leven. “Ik ben optimistisch van aard. Ik ben nooit in een put gezonken waar ik niet meer uit kwam.” En ja, ze heeft nog wel een advies voor ons: “Het belangrijkste is om je leven te accepteren zoals het is.”

Ze is opgegroeid in een katholiek gezin, als enig meisje tussen zeven broers. “Maar mijn moeder was vooruitstrevend. Ze wilde niet dat ik als meisje alleen voor de huishoudelijke taken opdraaide, mijn broers moesten ook meewerken. Ook liet ze me samen met mijn oudere broer voorbereiden voor het toelatingsexamen voor de hbs.”

Daarna deed Harmien Peters een opleiding tot verpleegkundige en specialiseerde ze zich tot operatiezuster. Ze werkte kort in een kliniek in Vlaanderen en daar werd ze benaderd door het Belgisch hof om voor een van de prinsessen te zorgen. “Dat klinkt mooi en ik voelde me vereerd, maar ik ben niet ingegaan op het verzoek. Ik dacht: moet ik voor een gezond kind gaan zorgen? Dat had voor mij weinig zin. Ik wilde liever zieke mensen helpen.” Dat deed ze uiteindelijk in de functie van hoofdzuster en leidinggevende van de nieuwe operatieafdelingen die ze in het Nijmeegse Radboudziekenhuis samen met een chirurg heeft opgezet.