Hoe zou het nog zijn met… Père Gilbert?

Rock-‘n-rollpriester Guy Gilbert trok op doktersadvies naar een woon-zorgcentrum in de Franse Alpen, waar hij nu permanent verblijft.

Wie herinnert zich Guy Gilbert nog? De Franse rock-‘n-rollpriester was een nobele onbekende in België, tot prins Laurent aankondigde dat Père Gilbert zijn huwelijk met Claire Coombs zou inzegenen. Dat is intussen precies twintig jaar geleden. Een verrassing van formaat, luidde het toentertijd. Guy Gilbert, een persoonlijke vriend van prins Laurent, is immers allerminst een alledaagse priester.

Met zijn lange grijze haren en dito bakkebaarden, leren jekker en zilveren ringen lijkt priester Guy Gilbert, 87 intussen, meer op een lid van The Sex Pistols of op Johnny Hallyday dan op een priester. Overigens nam hij in 2017 deel aan de uitvaart van laatstgenoemde.

Hij nam zijn opvallende kledingstijl aan in de jaren 1970, toen hij als jonge priester door de straten van het Parijse 19e arrondissement trok. Daar ontmoette hij delinquente jongeren die door de samenleving waren verstoten en hij besloot, als een van de eerste geestelijken in de banlieus, om te luisteren naar die jongeren. Hij nam prompt hun woordenschat over, wat de tachtigplusser vandaag nog steeds op een rechttoe rechtaan taalgebruik komt te staan.

Vijf jaar geleden maakten Mijon Kovacs en Marcus Marshallek volgende reportage over Père Gilbert: