IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen bestaat 25 jaar!

Het is feest want IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen bestaat, jawel… 25 jaar!

25 jaar in een oogopslag

In 1996 ontstond de Interdiocesane Jeugddienst na een heroriëntering van de Milac, een vormingsbeweging binnen het Belgisch leger. Vandaag ken je ons onder de naam IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen.

De missie van IJD blijft ook na 25 jaar dezelfde: op weg gaan met jongeren die op zoek zijn naar zingeving en authenticiteit, een community aan te bieden waarin ze kunnen groeien, anderen ontmoeten, zich engageren en hun identiteit als jonge christenen vormgeven. Deze missie blijft doorheen de jaren krachtig doorwerken, de manier waarop ze gerealiseerd wordt evolueert met z’n tijd en lokale context mee.

Niet alleen in Vlaanderen werkt IJD aan het samenbrengen van jongeren waar betekenisvolle ervaringen kunnen beleefd en gedeeld worden. Wist je dat IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen de officiële partner is voor de organisatoren van de Wereldjongerendagen? Deze sterke kerk- en geloofservaringen en internationale ontmoetingen nemen de jongeren mee naar huis, school, parochie en hobbyclub.

Het internationaal aanbod van IJD laat niet alleen een stempel na in je paspoort maar ook één in je hart. Kortom… Het werkt door in het (geloofs)leven van jongeren.

Samen aan zet

Er gaat een grote kracht uit vanuit jongeren. Daarom schreef paus Franciscus in Christus Vivit: “Jullie zijn het ‘nu’ van God”.

Jong zijn staat voor een tijd van dromen en jezelf vinden doorheen ontmoetingen met anderen en met God.

Ook na 25 jaar grijpen we, allemaal samen, de kans om jongeren zelf aan zet te brengen. Het blijft experimenteren, steeds vanuit een groot vertrouwen in Gods werkzaamheid. Want jong zijn staat voor een tijd van dromen en jezelf vinden doorheen ontmoetingen met anderen en met God.

Laten we jongeren een eigen stem en een vreugdevolle plek geven binnen de kerk. Dat IJD kansen blijft bieden aan jongeren om Jezus Christus en andere jongeren te ontmoeten.

Met verenigde krachten willen we samen een lange toekomst gaan. Zoals een Afrikaans spreekwoord luidt: Als je snel wil stappen, stap dan alleen. Als je ver wil stappen, stap dan samen.

Bezoek IJD op Kerknet.be

Bron: Kerknet.be