Ik wil kijken zoals mijn smartphone

Zijn smartphone heeft een standaardlens, een telelens en een groothoeklens. En dat inspireerde Mark Van de Voorde tot een column over de vasten.

Mijn nieuwe smartphone heeft drie cameralenzen. Vier eigenlijk, aan de voorkomt zit ook nog een selfielensje. Maar ik fotografeer mezelf niet. Aan de achterzijde drie dus: een standaardlens, een telelens en een groothoeklens.

De standaardlens kijkt met het gezichtsveld van het menselijke oog. De tele haalt veraf dichtbij. De groothoek laat meer omgeving zien. Misschien, dacht ik, word ik zoals mijn mobieltje ook pas ‘smart’, wijzer dus, als ik vanuit meer dan één focus kijk naar mensen. Dat zal me meer ‘inzicht’ geven in wie de mensen zijn die mijn gezichtsveld komen binnengewandeld. Dan ben ik minder snel geneigd tot oordelen.