Kardinaal Schönborn: ‘Blinde haat valt nooit te rechtvaardigen’

De Oostenrijkse regering heeft na de dodelijke aanslag in Wenen drie dagen van nationale rouw afgekondigd; de vlaggen worden halfstok gehangen.

Kardinaal Christoph Schönborn, de aartsbisschop van Wenen, heeft de Oostenrijkers gisteren opgeroepen om niet met paniek of haat te reageren op het geweld en de haat van de dader(s) van de terreuraanslag in Wenen.

Meerdere doden

Eergisteravond, 2 november, net voor de lockdown, viel minstens 1 onbekende een synagoge en toevallige bezoekers van terrasjes van restaurants en cafés in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen aan. De 20-jarige Noord-Macedonische dader, die in Wenen werd geboren en eerder was veroordeeld omdat hij naar Syrië probeerde te reizen om er zich aan te sluiten bij Islamtische Staat (IS), was gewapend met een AK-47 Kalasjnikovmachinegeweer en droeg een valse bommengordel. Daarbij vielen er 4 doden en 15 gewonden, 7 slachtoffers raakten zwaar gewond. De dader werd door de politie doodgeschoten.

Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz waren de aanslagen uiterst professioneel gepland: Deze aanslag is een afschuwelijke daad en een aanval op de vrijheid en democratie van Oostenrijk. Wij mogen ons niet laten verdelen. Dit is een strijd tussen diegenen die vrede wensen en barbaarsheid. De verantwoordelijkheid moet gezocht worden bij geradicaliseerde aanhangers van IS.

‘We laten ons niet afsluiten uit angst’

Kardinaal Schönborn deed gistgeren vanop het plein voor de Sint-Stefanuskathedraal een oproep om niet toe te geven aan haat en vergeldingsdrang: Juist nu moeten wij onze toevlucht zoeken in de waarden die ons land groot hebben gemaakt: solidariteit, eenheid en bezonnenheid. Laten wij geen samenleving worden die zich afsluit uit angst en laten wij openheid bewaren voor elkaar. Ook al moeten wij door de coronapandemie afstand houden, laat ons niet op afstand blijven met ons hart.

De warmte in ons samenleving is veel sterker als de kilte van de haat. Kardinaal Christoph Schönborn

De aartsbisschop van Wenen vertelde nog dat hij de hele nacht in de kapel van het aartsbisschoppelijke paleis is gebleven, uit solidariteit en in gebed verbonden met de slachtoffers van deze aanslag. Maar hij heeft ook gebeden en sprak zijn sympathie uit voor de veiligheidstroepen en politie, waarvan een agent gewond raakte. De kerkleider is dankbaar voor de vele sms’jes en andere vormen van solidariteit uit de hele wereld van mensen die bidden voor zijn land en de slachtoffers en hun verwanten. Hij kondigde nog aan dat er gisterenom 18 uur een herdenkings- viering zal plaatsvinden in de Sint-Stephansdom.

Meteen na de aanslag werd de Sint-Stefanuskathedraal afgezet en met politiewagens gebarricadeerd, om te beletten dat daar nog een aanslag zou kunnen plaatsvinden. 

Paus Franciscus reageerde gisteren vanuit Rome: Ik spreek mijn verdriet en ontzetting uit over de terroristische aanslag in Wenen, en ik bid voor de slachtoffers en hun families. Genoeg geweld! Laten we samen vrede en broederschap versterken. Alleen liefde kan haat het zwijgen opleggen.

Bron: Kerknet.be

Zicht op de Sint-Stefansdom in Wenen © Wikipedia