Kristien Hemmerechts (her)ontdekt het geloof

In een lang interview met het weekblad ‘Knack’ vertelt de schrijfster over haar kerkbezoek en band met de Gemeenschap van Sant’Egidio.

Schrijfster Kristien Hemmerechts (66) gaat sinds begin dit jaar elke zondag naar de mis in de Antwerpse Sint-Carolus Borromeuskerk en op woensdag naar een gebedsviering van de Gemeenschap van Sant’Egidio. Dat vertelt ze aan het weekblad Knack: ‘Ik voel me er thuis. Daar ben ik in Gods handen.’

Hemmerechts’ terugkeer naar de kerk kwam er na contact met de Gemeenschap van Sant’Egidio. Ze meldde zich in Antwerpen als vrijwilliger om mee te helpen aan het kerstdiner voor daklozen. ‘Langzaam drong tot mij door dat het toch heel wonderlijk is wat die leken doen en hoe het evangelie voor hen een heel belangrijke inspiratiebron is.’

Ook de borstkanker die ze overwon, speelde een rol, vertelt ze. ‘Ik was in paniek, tot ik op een nacht in bed lag en me omhelsd voelde, gekoesterd door iets wat het menselijke overstijgt en wat ook weleens God wordt genoemd. Die veiligheid en geborgenheid brachten mij zo veel rust en vrede.’

Bevrijdend

Het werk bij Saint’Egidio noemt Hemmerechts ‘bevrijdend’. ‘Mensen plaatsen zichzelf op een voetstuk, dat is een van de kwalen van onze tijd. Iedereen wil fantastisch zijn, olie zijn die bovendrijft. Ik zeg niet dat dat altijd slecht is, wel dat het niet dé weg is naar innerlijke vrede en geluk. (…)

Ik vind het net heel bevrijdend om niet met mezelf bezig te zijn.

Bij Sant’Egidio gaat het niet over jezelf of over het ik, maar over wij of zij, de anderen die ze willen helpen.’

• Lees het volledige interview op de website van Knack.