Leestip van de dag – woendag 15 juli 2020

Nederlandse dominee maakt christelijke variant op Monopoly

In de christelijke variant op het bordspel Monopoly van de Nederlandse dominee Marien Kollenstaart wint de speler die het minste geld overhoudt.

Van het wereldwijd populaire bordspel Monopoly zijn de varianten ondertussen allicht niet meer te tellen. Een van de meest recente en originele is de christelijke variant die dominee Marien Kollenstaart uit Goudriaan (Zuid-Holland) bedacht: Monoholy. Winnaar is de speler die aan het eind het mínste geld overhoudt.

Het Algemeen Dagblad sprak met de predikant die deze variant van het spel bedacht. Hotels heten er hemelhuisjes, straten hebben Bijbelse termen als geloof, hoop, liefde, vergeving en trouw gekregen en de spelers kunnen er onder andere op Station Jeruzalem terechtkomen. Er worden voortdurend referenties gemaakt naar de Bijbel. Zo pakt het zoontje van Kollenstaart in bijzijn van de verslaggever een kanskaart: De vader gaf de verloren zoon onverdiend de mooiste jas, een gouden ring, het duurste eten en een groot feest. Jij mag ook altijd opnieuw beginnen. Ga naar start en krijg 200.

Bedenker Marien Kollenstaart koos bewust ervoor om het principe van het originele bordspel helemaal om te draaien. Straatnamen zijn veranderd door mooie eigenschappen die in de Bijbel genoemd worden. Zo heet de Kalverstraat: Heb je naaste lief zoals jezelf. Heb jij een straat in bezit en komt een tegenspeler op die straat? Dan zal je tegenspeler niet moeten betalen zoals bij het reguliere monopoly, maar krijgt hij of zij juist geld. Want in het echte leven wordt iemand ook blij van bijvoorbeeld liefde, vertelt Kollenstaart. Dat maakt je pas echt rijk. Daarom wint de speler met het minste geld uiteindelijk het spel.

Lees het hele artikel in het Algemeen Dagblad.