Paus nodigt heersers uit om naar protesten te luisteren

Paus Franciscus spreekt zijn solidariteit uit met de slachtoffers van de dramatische gebeurtenissen in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.

Paus Franciscus heeft zondagmiddag na het angelusgebed stilgestaan bij de onrust in vele landen wereldwijd en daarbij de leiders van die landen uitgenodigd om te luisteren naar de zorgen van de betogers en hun eis om hun rechten te garanderen. Tegelijk vraagt hij de betogers om hun ongenoegen vreedzaam kenbaar te maken.

De paus noemde geen enkel land bij naam, maar stelde wel vast dat er in vele landen een politiek en economisch onbehagen heerst. Ik roep de betogers op om hun zorgen vreedzaam naar voren te brengen, zonder te bezwijken voor de verleiding van geweld. Ik vraag allen die publieke of politieke verantwoordelijkheid dragen om naar de stem van hun medeburgers te luisteren en tegemoet te komen aan hun terechte zorgen, met volledige eerbiediging van de mensenrechten en burgerrechten.

Oproep om vluchtelingen en asielzoerkers op te nemen

Paus Franciscus stond ook stil bij de branden die het vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos de voorbije week bijna volledig hebben verwoest. Hij herinnerde daarbij aan zijn eerder bezoek aan het kamp, samen met oecumenische patriarch Bartholomeus I en aartsbisschop Hiëronymus van Athene en de oproep die hij er toen lanceerde om iedereen die dat nodig heeft onderdak te verlenen.

Bron: Vaticannews.va / Kerknet.be

Paus Franciscus © Vatican Media