Leestip van de dag – dinsdag 17 januari 2017

Amerikaanse kerken bereiden kerkasiel voor

Verschillende kerken in VS bereiden acties voor om een agressieve en onmenselijke terugkeerpolitiek voor vluchtelingen het hoofd te bieden.

Katholieke kerken en parochies uit de baai van California bereiden zich voor op kerkasiel voor vluchtelingen zonder verblijfsvergunning. Zo willen zij alvast voorbereid zijn om hen te beschermen tegen de aangekondigde agressieve terugkeerpolitiek van de nieuwe president Donald Trump. Naast de bouw van een muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens, beloofde Trump zijn kiezers meer dan 3 miljoen vluchtelingen zonder papieren terug te sturen.

Meer dan 400 kerken en ook verschillende synagogen
in de hele VS willen mensen die dreigen uitgewezen
te worden opvangen. Church World Service

Twintig katholieke kerken kondigen aan dat zij gaan samenwerken om zich eventueel tegen zo’n beleid te verzetten. Zij willen hun kerken openstellen om er asielzoekers en vluchtelingengezinnen op zijn minst tijdelijk op te vangen om deportatie te vermijden. Verschillende vrijwilligers hebben zich al aangemeld om in de kerken mee in te staan voor de opvang.

Wij bereiden ons voor op het ergste, maar hopen
dat het zo ver niet zal komen. Pastoor Jon Pedigo.

De katholieke geestelijke Jon Pedigo uit het bisdom San Jose noemt de aangekondigde terugkeerpolitiek van Trump dom en kortzichtig. Zijn maatregel treft kleine en middelgrote ondernemingen waar deze mensen tewerk zijn gesteld, die nu vaak van hun diensten gebruik maken. Bovendien dreigen vluchtelingengezinnen uit elkaar gehaald te worden. Pedigo verwijst naar een federale wet. Die staat ordediensten slechts toe om in heel uitzonderlijke gevallen kerken, scholen en ziekenhuizen binnen te vallen. Jon Pedigo: Wij willen geen politiek standpunt innemen. Maar het is onze plicht om onderdak, steun, veiligheid en rust te bieden aan noodlijdenden.

Bron: Sputnik / Kerknet.be