Leestip van de dag – dinsdag 20 aug 2019

Spreken over stilte, kan dat wel? Podcast met Erik Galle

De stilte roept en Erik Galle kan er niet over zwijgen, zo vertelt hij aan radiomaker Joop van der Elst bij de publicatie van ‘Als de stilte roept’.

In zijn nieuwe boek Als de stilte roept combineert Erik Galle opnieuw twee liefdes: die voor taal en die voor het tekenen. Korte meditatieve teksten waarin hij zich tot de stilte zelf richt, worden afgewisseld met al even verstillende tekeningen. Een fragment.

Ik heb jou, stilte, maar langzaam leren kennen. Bij al onze contacten nam ik steeds weer het woord. Was het mijn onzekerheid of eerder mijn onwennigheid, ik weet het niet? Maar omdat je nooit antwoordde, bleef ik praten. Het was alsof ik hoopte dat door meer te zeggen, je uiteindelijk toch overstag zou gaan. Ik wist niet dat jij leegte was en ik jou door elk woord steeds meer opzij duwde. In plaats van te luisteren, sprak ik. Jij liet me doen. Het was duidelijk dat je dit gewoon was.

Als wederkerigheid erin bestaat de ander zichzelf te laten zijn, dan deed ik dat helemaal niet. Ik was niet gewoon te luisteren naar een taal zonder woorden. Ik weet niet hoe het gegaan is, wel dat het lang heeft geduurd voor ik leerde zwijgen. Dan kwam jij bij me binnen zoals water. Langzaam maar zeker nam jij me in, als was ik het strand. Jij overspoelde me en ik liet het gebeuren.

Erik Galle, Als de stilte roept, Uitgeverij Halewijn, 2019, 168 blz., 25,50 euro